Hírek

Osztrák diákok látogattak ma Szombathelyre

2012. február 28., 17:20

Megismerkedtek az itteni szakképzéssel, látogatást tettek az LUK Savaria Kft.-nél,valamint a Puskás Iskolában. Az osztrák és a magyar MSZOSZ szakszervezetek által létrehívott IGR program részeként érkeztek az osztrák diákok Magyarországra.

Osztrák diákok látogattak ma Szombathelyre

Az érdekképviseletek kiemelt figyelmet fordítanak a határtérségben élő fiatalokra, amelynek része a tapasztalatcsere, hogy a tanulók megismerjék egymást, az oktatási és munka körülményeket, képet kapjanak egymás hétköznapjairól.

A magyar és az osztrák  diákok megismerkedtek a két ország okatási rendszerével és a munkajogi szabályokkal is a Puskás-iskolában tartott egyik előadáson. A pinkafői és a felsőőri szakképző iskolából érkeztek tanulók, akik nemcsak a műszaki iskola képzési lehetőségeit tanulmányozták, hanem ellátogattak az LUK Savariába is, megnézték ott hogyan zajlik a diákok gyakorlati képzése.

Christoph Zax
A legfontosabb különbség, hogy az év nagy része nálunk gyakorlattal telik, mindössze 10 hetet töltünk iskolában egy év alatt, míg Magyarországon sokkal kevesebb a gyakorlat, sokkal több iskolai munka történik.

Az osztrák pedagógusok szerint bár különbségek vannak a magyar és az ausztriai oktatási rendszer között, hazánkban is jó felkészítést kapnak a diákok.

Adalbert Fleck, tanár,  Tartományi Szakképző iSKOLA, Pinkafeld.
A cél mindkét országban azonos: magasan kvalifikált munkaerőt tudjunk képezni és ők a gazdaságot előbbretudják vinni. A mi tanítványaink bepillantást kaptak egy olyan világba ahol a pénznek kevesebb szerepe van, a lehetőaségek is kisebbek, a képzés viszont annál fontosabb és magas színvonalú képzést láthattunk.

A diákok közötti tapasztalatcserére az IGR, vagyis a szakszervezetek határon átnyúló együttműködési programjának keretében kerül sor. A magyar fiatalok számára is hasznos a találkozó.

Balogh Gabriella, igazgató - SZMSZIK
...

A magyar és az osztrák szakszervezetek kiemelt figyelmet fordítanak a diákokra, mert Európában is egyre komolyabb probléma a fiatalok munkanélkülisége. Ez később a határtérség gazdasági és társadalmi egységének megvalósulását is veszélyezteti - prognosztizálják a szakemberek. A Puskás-iskola diákjai csütörtökön viszonozzák a látogatást Ausztriában.