Hírek

Osztrák munkavállalás

2011. május 05., 09:13
Tájékozatlanok a magyar munkavállalók az osztrák munkajogi kérdéseket illetően - ezt tapasztalják a szakemberek. A május elsejei piacnyitás után várhatóan többen keresnek majd munkát a határon túl, és fontos lenne, hogy tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal.
Osztrák munkavállalás

A szakszervezetek határon átnyúló IGR programjának keretében Eisenstadtban tartottak tájékoztatót az osztrák és magyar munkavédelmi hatóságok.A megyei napilap hirdetési rovatában egymást érik az osztrák állásajánlatok. Házvezetőnőt, szakácsot, felszolgálót, autószerelőt keresnek. Május elsejétől munkavállalási engedély és előzetes bejelentési kötelezettség nélkül dolgozhatnak a magyarok Ausztriában. Ebben az alsópulyai tanácsadó irodában megnövekedett a forgalom, sokan érdeklődnek a lehetőségekről.

Baráth Kornél - tulajdonos, Pannonfinanz
"Mindenképpen elsődlegesen a munkabér, ami csábító, és a szociális juttatások, amelyek itt magasabbak, mint Magyarországon."

A magyarokra ugyanolyan jogok és kötelezettségek vonatkoznak, mint az osztrák munkavállalókra. Nem kaphatnak például kevesebb fizetést az ún. ágazati kollektív szerződésben előírt összegnél. Egy kőműves minimálbére 1600 euró, egy pincéré 1200 euró. Ha egy magyar vállalkozó a saját embereivel dolgozik Ausztriában, ezt a bért kell nekik kifizetnie.

Horváth Csaba - regionális képviselő, MSZOSZ
"Sokan nem tudják, hogy a bérdömping törvényt elfogadták Ausztriában, ami kemény szabályokat tartalmaz munkáltatókra és munkavállaókra vonatkozóan is. Ausztria nem engedi meg senkinek, hogy egy jól kereső osztrákot lecseréljen egy bármennyi pénzt elfogadó magyar munkavállalóra."

A szabályok betartását szigorúan ellenőrzi az osztrák munkaügyi hatóság és a rendőrség. A feketén dolgozó munkavállalót megbüntetik, sőt, ki is tilthatják. A munkáltató is rosszul jár, ha megszegi az előírásokat. Az Ausztriába készülő munkavállalók a szakszervezet Deák Ferenc utcai IGR-irodájában kérhetnek jogi tanácsot.