MNB
MNB - 2

Hírek

Öt helyszínen közel ezer táncos lépett fel a Tánc Világnapján Szombathelyen

2013. április 29., 17:52

Koraeste a szervezők flashmobbal lepték meg a több ezer nézőt, egyszerre 650-en ropták a belvárosi térköveken.

Öt helyszínen közel ezer táncos lépett fel a Tánc Világnapján Szombathelyen

10 órán át megállás nélkül tartott a tánc a szombathelyi Fő téren. 1983 óta a balett klasszisának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ A Tánc Világnapját, mely a táncművészet legnagyobb eseménye.  Három év szünet után Szombathelyen is visszatért a Fő terre az egész napos vidám programsorozat.

Parais István igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
"Tulajdonképpen a összes táncműfajt felvonultatva a balettől az autentikus néptáncon keresztül a modern street dance-ig és a Szombathelyre oly jellemző társas-, illetve versenytánc műfajig mindenki színpadra kerül közel 700 táncos részvételével."

Nem csak a táncműfajok fértek meg jól egymás mellett ezen a vasárnapon, de a különböző korosztályok is. Ezen a színpadon rokisokat, de standard- és versenytáncosokat is láthatott a közönség.

Novák Csenge (Prima Dance)
"Én jól éreztem magam, és csacsacsát és jive-t táncoltam."

Elekes Helga (Lorigo)
"Egy szambát táncoltunk most, úgyhogy, szerintem jól sikerült ahhoz képest. Nemrég óta táncoljuk ezt a koreográfiát, de ez jó volt gyakorlásnak is."

A városban nagy hagyományai vannak a táncművészetnek, évtizedek óta sikerrel működő egyesületek gazdagítják Szombathely kulturális életét. Sok kisgyermek ismerkedett meg így a tánc alapjaival.

Szarka Istvánné
"Hat éves koruk óta, most 22 éves a kislányom, azaz a nagylányom. Társas táncot fognak előadni, most fognak szerepelni."

Az erre a napra Tánctérnek elkeresztelt Fő téren meglepetéssel is előrukkoltak a szervezők: egyszerre 650 táncos ropta a szökőkút melletti térköveken.

A látottak a polgármester tetszését is elnyerték.

Puskás Tivadar polgármester
"Köszönjük szépen a táncosoknak, hogy megmutatták nekünk, hogyan, miként kell táncolni"

A Tánc Világnapja kétórás gálaműsorral vasárnap késő este ért véget.