Hírek

Óvónők életpálya programja

2022. január 04., 16:16

Óvodapedagógus életpálya modellt hozott létre Szombathely, mert közel félszázan hiányoznak az ellátórendszerből. Ez két elemű megoldás, amely anyagi támogatást jelent a tanulóknak. Szeptembertől él a program, amelyről a városházán érdeklődhetnek az érintettek.

 

Óvónők életpálya programja

A szombathelyi óvodapedagógus életpálya programot decemberben fogadta el a közgyűlés. A városban 20 szakember megy idén nyugdíjba, ez az óvodai ellátást veszélyezteti, mert közel félszázan hiányoznak majd a rendszerből. Az óvodapedagógus hiány országos probléma: háromszor ennyi szakemberre lenne szükség.

Mitre-Károlyi Mária - megyei elnök, Pedagógusok Szakszervezete
“Szombathelyen is az a legnagyobb gond, hogy nagyon sokan nyugdíjba mennek, 2021-ben tíz fő, 2022.-ben előreláthatólag 20 fő megy nyugdíjba, azon kívül 27-en fognak, vagyis hát GYES-en és GYED-en vannak, tehát ez mindenképpen 47 fő.”

A város önkormányzata anyagi támogatással igyekszik Szombathelyre csábítani a végzett óvodapedagógusokat. Életpálya modellt hoztak létre a tanulóknak.

Vinczéné Menyhárt Mária - osztályvezető, Polgármesteri Hivatal, SZMJV
 “Egyelőre a programnak két eleme van, az egyik egyfajta ösztöndíj rendszernek titulálható, aminek a lényege az, hogy havi kettőszázezer forint támogatásban részesülhetnek azok az óvodapedagógus hallgatók, akik vállalják ezt a kötelezettséget, és szerződést kötnek az önkormányzattal, cserébe elvárja az önkormányzat azt, hogy három évet a tanulmányaik befejezését követően önkormányzati fenntartású óvodában dolgozzanak.”

A program másik eleme egyfajta tandíjtámogatás

Vinczéné Menyhárt Mária - osztályvezető, Polgármesteri Hivatal, SZMJV
“Arról szól, hogy a félévenkénti körülbelül 180 ezer forintos tandíjat átvállalja az önkormányzat, cserébe szintén 3 évig önkormányzati fenntartású óvodában kell, hogy dolgozzon, aki ezt a kötelezettséget vállalja, és belép a programba.”

Nemcsak a fiataloknak szól a támogatási lehetőség: a jelenlegi asszisztensek közül is sokan szívesen tovább tanulnának. A szeptembertől induló programról érdeklődni a városháza Egészségügyi Közszolgálati Osztályán tudnak az érintettek.