MNB - 2
MNB

Hírek

PADOS GÁBOR - A KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ 2023

2023. január 28., 01:28
PADOS GÁBOR - A KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ 2023

Pados Gábor műgyűjtő és galériatulajdonos Szombathelyen született 1966-ban. A város kultúrájáért, annak támogatásáért végzett tevékenysége kiemelkedő. Munkásságának három fő pillére az acb Galéria, az Irokéz Gyűjtemény, valamint az Irokéz Galéria.
Első műtárgyát 21 évesen vásárolta. 2003-ban negyedmagával megalapította az acb Galériát, melynek 2009-ben kizárólagos tulajdonosává vált. Mára több mint 50 művészt képvisel, és Magyarország egyik legnagyobb kortárs művészeti galériájává nőtte ki magát. Rendszeres résztvevője rangos nemzetközi művészeti vásároknak. Számos magyar alkotást juttatott be olyan híres közgyűjteményekbe, mint a New York-i Moma, a Metropolitan, vagy a londoni TATE Modern.
Az Irokéz Gyűjtemény a magyar kortárs műveket tartalmazó kollekciók között egyedülálló. Pados Gábor Pajor Zsolt szombathelyi üzletemberrel közösen alapította. A kezdetekkor egy-egy kép megvétele inkább a művész támogatását jelentette. A 90-es évek végére álltak össze gyűjteménnyé a megvásárolt művek. A kollekció 2011-ben mutatkozott be először, rögtön két helyen. A mára több mint 1500 darabból álló gyűjtemény képet ad az elmúlt 30 év magyar képzőművészetéről. Anyagából a Magyar Nemzeti Galéria, a Párizsi Magyar Intézet, a Szombathelyi Képtár, valamint a debreceni MODEM és a Veszprémi Művészetek Háza is rendezett kiállítást.
Az Irokéz Galéria 2001-ben nyitotta meg kapuit a Thököly utcai épület tetőtérében. Az első tárlaton az Irokéz Gyűjtemény mutatkozott be. Nemzetközileg ismert magyar kortárs képzőművészek kedvelt kiállítóhelyévé vált, ugyanakkor a város általános-, közép- és főiskolásainak is lehetőséget biztosított a bemutatkozásra. Tehetségkutató pályázatokat hirdetett, szombathelyi rendezvények állandó helyszíne lett. Pados Gábor a kultúra magánúton, az üzleti szféra részéről történő támogatásával követendő példát állított mind Szombathely, mind az ország vállalkozásai elé. A galéria 2011-ben bezárni kényszerült, 2015-ben Új Irokéz Galéria néven a Szombathelyi Képtár épületében nyitott meg újra, a szombathelyi önkormányzattal és a Savaria Múzeummal kötött megállapodásnak köszönhetően. Itt az Irokéz Gyűjtemény is különálló raktárhelyiséget kapott.
Pados Gábor volt az ötletgazdája az elmúlt évtized magyar művészeti és piaci narratíváját is meghatározó galériák együttműködésén alapuló Bookmarks kiállításnak, kezdeményezője a Magyar Nemzeti Galéria kortárs szerzeményeit magánadományokkal támogató A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft-nek. Az elmúlt években rendszeresen a magyar kortárs művészeti élet tíz legbefolyásosabb személyisége közé választották.