
"Nagyon kellemes, finom, lágy pálinkáról beszélhetünk. Én azt gondolom, hogy ez érmes fog lenni."
24 tagú, neves szakemberekből álló zsűri minősíti a pálinkákat és párlatokat Szombathelyen, a Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatversenyen. Az italokat több szempont alapján vizsgálják.
Márkus Béla italszakértő
Egy kortyot le kell nyelni belőle mindenképpen, mert csak úgy tudjuk érezni benne a visszatérő illatokat, ami szintén fontos a bírálatnál.
A zsűri pontozza a termék külső megjelenését, illatát, ízét és harmóniáját. A bírálóknak fejenként több mint 50 mintát kellett minősíteni.
Bikfalvi Istvánné versenyigazgató
A sorrendiség nagyon fontos. A gyümölcs jellege alapján csoportosítjuk először, mert vannak olyan gyümölcsök, amelyeknek könnyebb,lágyabb az aromája. Például az almatermésűek, ezekkel kezdjük a minősítést, a csonthéjasok már jellegzetesebbek.
Birkás István Vas megyei legnagyobb kereskedelmi főzdéjének tulajdonosaként nem csak a zsűri tagjaként vett részt a versenyen, hanem 21 termékét be is nevezte.
Birkás István ügyvezető, Birkás Pálinka Kft.
Igyekszünk minden versenyen megméretni magunkat, mindenhol más-más bírálók vannak, így egy sokkal átfogóbb képet kapunk a termékeinkről.
8 kategóriában 422 mintát neveztek a Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatversenyre. Otthon, bér-, vagy kereskedelmi főzdében készült italokat minősítette a zsűri. A Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület 2010-től rendezi meg ezt a versenyt, azóta hatszorosára nőtt a nevezett minták száma.
Palotás József elnök, Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület
Próbáljuk azt elérni vele, hogy minél jobb pálinkák készüljenek, minél jobb pálinka jusson el a fogyasztókhoz, ezzel ösztökéljük a pálinkafőzdéseket is, hogy jobb termékeket állítsanak elő.
A verseny eredményét a magán- és bérfőzetők esetében június 21-én Vönöckön a Buti Pálinka Fesztiválon, a kereskedelmi főzdék kategóriájában pedig július 5-én a Birkás Pálinkafesztiválon hirdetik ki.





























