Hírek

Papírgyűjtés tudatosan

2011. március 31., 08:41
Havonta 8-10 kilogram papírhulladék keletkezik minden szombathelyi háztartásban. Ennek a hulladéknak az újrahasznosítása azért is fontos, mert az így gyártott papír készítéséhez 60 százalékkal kevesebb energia szükséges.
Papírgyűjtés tudatosan

A postaládákba beszórt újságok és szórólapok szelektíven gyűjtve tehát kímélik a környezetet. Ezt tudatosítja tanulóiban a Derkovits iskola is, ahol a napokban papírgyűjtő akciót szerveztek.

 

Papírgyűjtésre indulnak a Derkovits iskola hetedikes tanulói. Az ő feladatuk a Szűrcsapó utcai házakban összegyűjtött hulladék összeszedése.

A környéken élőket előre értesítették a papírgyűjtésről, így a házak alagsorába a lakók már kikészítették a kötegelt újságokat. A három napos akcióban az iskola mind a 16 osztálya részt vesz. Évente két alkalommal szervezik meg a papírgyűjtést

Doncsec Dorina - 7/B osztályos tanuló, Derkovits Gyula Általános Iskola
"Az elmúlt években második és első helyezést értünk el. Ezt azért csináljuk, hogy az iskolának több pénze legyen és valamint az osztályok kapnak pénzjutalmakat."


Az intézmény nevelési szándékkal is szervezi a papírgyűjtést.  A diákoknak például azt is meg kell szervezni, hogyan juttatják el a újságot az iskolába. Ki kézben, ki bevásárlókocsival, ki pedig szülői segítséggel oldja ezt meg.

A szervező diákönkormányzat tavaly 324 ezer forintot gyűjtött az akcióval.

Boncz Balázs  - segítő pedagógus, Derkovits Gyula Általános Iskola Diákönkormányzata
"A befolyt összeg évről évre változó, a papír kilogramonkénti árától függ. Gyűjtöttünk mi már papírt 2 forint/kilogramonkénti áron. Most 20 forintot fizet az átvevő cég. Úgy gondolom, hogy így jelentős pénzösszeget tudunk megszerezni."


Ezt pedig a diákok programjaira, versenyek jutalmazására fordítják. Ezen felül, mivel az osztályok között is versenyt hirdettek, alsó és felső tagozaton az első három helyezett pénzjutalmat kap. A mostani gyűjtés célja, hogy az osztálykirándulásokat is tudja támogatni a diákönkormányzat. A délután folyamán a 30 köbméteres konténer fele megtelt.

Az iskolában a környezettudatos nevelés részeként a használt elemek gyűjtésére is ösztönzik a tanulókat. A tavalyi városi versenyen ebben is második helyezést ért el az intézmény.