Hírek

Parázs hangulatú találkozón vitatkozott a fociklub, a városvezetés és a Haladás szurkolói

2020. október 15., 16:58

Közeledtek az álláspontok, nincsenek veszélyben a Szombathelyi Haladás hazai mérkőzései. Kétórás nyilvános szurkolói ankéton vitatkozott a város és az NB II-es fociklub vezetése a fennálló tartozásokról, de már látni a fényt az alagút végén.

 

Parázs hangulatú találkozón vitatkozott a fociklub, a városvezetés és a Haladás szurkolói

Szerda este nyilvános szurkolói fórumon folytatódott az NB II-ben szereplő Szombathelyi Haladás és a városvezetés között kirobbant nyilatkozatháború. A két fél közötti vita onnan indult, hogy a focicsapat idén még nem fizetett bérleti díjat az önkormányzat tulajdonában lévő Haladás Sportkomplexum Nonprofit Kft-nek a stadion használatáért. Nem fizeti a villany- és vízszámlát, a tartozás jelenleg több mint 60 millió forint. Ha ezt nem rendezik, nem játszhatnak mérkőzést a stadionban.

Kovács Cecília - ügyvezető, Haladás Sportkomplexum Nonprofit Kft.
“Közben szerencsére voltak bevételeink és rendeztük, ezért közmű-tartozása nincsen a létesítménynek. Azonban az igaz, hogy amikor a Séllei úrral beszéltem, akkor ilyen helyzet állt fenn és ezt rendezni kellett valamilyen formában. Ezért megkértem, hogy a tartozását záros határidőn belül legyen szíves rendezni, mivel egyébként nem fogjuk tudni megvalósítani a meccseket.”  

Fontos megemlíteni még, hogy a városvezetés az idei költségvetésben 37.5 millió forint bérleti támogatást szavazott a labdarúgó klubnak, ezt az önkormányzat rögtön a stadionüzemeltetőnek utalná, de a Szombathelyi Haladás ügyvezetője, Séllei Árpád ezt a szerződést még nem írta alá. Séllei úgy véli, hogy a kormánytól a HVSE-nek utalt 298 millió forint támogatás egy része őket illeti meg és nem érti, miért kell bérleti díjat fizetniük, ha a kormánytámogatás teljes egészében lefedi a stadion műkődésének költségeit.

Séllei Árpád - ügyvezető, Szombathelyi Haladás
“A sportkomplexum tavalyi mérlegét megnézve tisztán látszik, hogy az összes ráfordítás, anyagi és személyi jellegű, illetve a városnak fizetett adó belefért a 300 millió forintba, amit az állam biztosított. Ezért vitatjuk mi azt, hogy felénk jogosan lettek kiszámlázva a bérleti díjak és egyéb rezsiköltségek. Ezért nem fizetett a Haladás, mert úgy gondoljuk, hogy a 298 millió forintba a focicsapat támogatása is benne van.”

Mint ismert, az önkormányzat csak 10 százalékban tulajdonosa a focicsapatnak. A városvezetők azt mondják, a többségi tulajdonos Illés Alapítványnak is kellene vállalni a terheket. Abban mindenki egyetértett, hogy a klub és a stadionüzemeltető közötti bérleti szerződés nem jó, de ezt mindkét fél örökölte az elődeiktől. A hosszas vita alatt a felek sokszor elbeszéltek egymás mellett, majd két óra elteltével Nemény András polgámester állt elő megoldási javaslatokkal: a tavalyi tartozásokat az önkormányzat, a labdarúgó klub és a HVSE egyharmad-egyharmad arányban fizesse ki. A Haladás ügyvezetője írja alá a bérletdíj-támogatásról szóló szerződést, így az év végéig rendezve lenne a csapat által fizetendő bérleti díj. Az önkormányzat továbbá vállalja, hogy a mindenkori bérleti díj felét kifizeti a futballcsapat helyett. A polgármester egy ígéretet is tett a szurkolóknak.

Nemény András - polgármester
“Nem lesz olyan, hogy nem tud játszani itt a Haladás meccset. Mindig meg fogjuk oldani, hogy tudjon játszani. Ettől a szurkolóknak nem kell félni.”

A vitán tehát közeledtek az álláspontok, kérdés, hogy a felek mire jutnak a további megbeszéléseken. Ami biztosan eldőlt, hogy a Szombathelyi Haladás továbbra is az új stadionban játszhatja hazai mérkőzéseit.