Hírek

Pék-cukrász tanulók vizsgáznak

2011. június 08., 15:09
Míg a diákok jelentős része már a vakációra készül, addig a végzős középiskolások még érettségiznek, vizsgáznak. Az élelmiszeripari szakközépiskolában is tartanak még a szakmai vizsgák. A 13. A. osztályos pék-cukrász tanulók bizonyíthatják gyakorlati tudásukat: édes finomságokat és sós süteményeket készítenek a diákok.
Pék-cukrász tanulók vizsgáznak

Éppen a zsemléket helyezik a kemencébe a diákok. Majd sorban a többi, szakmai vizsgára elkészített pékterméket. Kifli, kenyér, pogácsa vár még sütésre. Eközben Zsófi keze alatt a briós készül. Vizsgafeladatként ezt és orosházi banánt kellett készítnie.

Horváth Zsófia
Az anyagnorma betartása nagyon fontos. És ami finommá teszi a termékeket az a tejpor, a tojáspor, a cukor ami kihozza a termékek ízét és a dekorcukor és az orosházi banánon a fahéjascukor.
 
Az osztály másik fele ma cukrásztermékeket készített. Itt is nagy volt a sürgés-forgás. Hajninak dobostortát és franciakrémest kellett készítenie.

Soós Hajnalka
A franciakrémes kicsit nehéz a vajastészta miatt, de nem vészes, könnyen meg lehet csinálni. A dobostorta egyszerű, maximum a tetejével lehet baj.
 
Szakemberek szerint a diákoknak könnyebbséget jelent, hogy az iskolának van saját tanműhelye. Így mind a pék, mind a cukrász szakma termékskáláját helyben tudják gyakorolni. Az elmúlt évek változásainak köszönhetően a szakmai vizsga több modulból áll. A vizsgabizottság több szempont alapján értékeli a diákok teljesítményét.


Orosz Mária, a vizsgabizottság elnöke
Figyeljük azt, hogy mennyire tudják megszervezni a munkájukat, akár a pék, akár a cukrász gyakorlatukon. Mennyire tudják kiszámolni a feladatukat, mennyire tudják megszervezni logikai-gyakorlati sorrendben a munkájukat és értékeli a zsűri a végén az elkészült termékeket.
 
A szakmai vizsgák még ezen a héten tartanak az iskolában. Majd keddtől a szóbeli érettségik kezdődnek.