Hírek

Porosodó diplomák

2010. június 10., 08:30
Nem javult a tendencia, a hallgatók körülbelül 30 százaléka nem tudja átvenni a diplomáját felsőfokú tanulmányai végeztével, mert nincs nyelvvizsgája. Jövő héten kezdődnek meg a záróvizsgák a Savaria Egyetemi Központban, ekkor kell jelezni a hallgatóknak, hogy június végéig be tudja-e mutatni a nyelvtudást igazoló okiratot.
Porosodó diplomák


A nyelvvizsga hiába feltétele már régóta a diploma átvételének, a hallgatók többsége még mindig az utolsó pillanatra hagyja ezt a kötelezettségét. 2005 óta több mint ezer végzett diák nem vette át felsőfokú végzettséget igazoló oklevelét - mondta Márkus Attila, az egyetemi központ tanulmányi osztályának vezetője. Idén mintegy 900-an tesznek záróvizsgát, várható, hogy közülük sokan nem vesznek majd részt a diplomaosztón. Pedig az intézmény próbál segíteni a hallgatóknak a nyelvvizsga megszerzésében.

Márkus Attila - osztályvezető, Tanulmányi Osztály
"A Savaria Egyetemi Központ most már évek óta a hallgatónak nyelvi felkészítést, nyelvi foglalkoztatásokat szervez, ez teljesen díjmentes a hallgató számára. A hallgatók részt vesznek egy nyelvi felmérőn, ott kiderül, melyik csoportba kerülnek."

Mégis minden harmadik tanuló nem tudja teljesíteni ezt a feltételt. Pedig az iskola még engedményt is tett azoknak, akik az utolsó pillanatban próbálkoznak."A nyelvvizsga központtól hoznak egy igazolást, eredeti aláírás, eredeti pecsét, hogy a nyelvvizsgájuk sikerült."

Így is elfogadják a nyelvvizsgát. Arról, hogy meglesz-e egyáltalán az okirat, június végéig kell nyilatkozniuk a hallgatóknak, így ugyanis az iskolának nem kell feleslegesen kiállítani több száz nem átadható diplomát. A szombathelyi képzési központú felsőoktatási intézményekben mindenhol hasonló gond a nyelvtudás hiánya. Az egészségügyi főiskolán jelenleg is mintegy 150 diploma porosodik a polcokon.