Hírek

Pótolják a védőoltásokat

2020. május 28., 16:04

A napokban jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy folytatódik a védőoltások beadása a 7. osztályos tanulóknak. Vas megyében ez mintegy 3400 diákot érint, akik ősszel kapták meg az első részletét a Hepatitis B vírus elleni kötelező, valamint a Humán Papillomavírus elleni önkéntes oltásoknak. A vakcina második adagját, amely márciusban és áprilisban lett volna esedékes, a járvány miatt már nem tudták beadni.

Pótolják a védőoltásokat

Wachter Walter megyei tisztifőorvos
Éppenhogy megkezdődtek az oltások, kb. 200-an kapták meg, amikor bezárták az iskolákat, néhány nappal később pedig az oltások is felfüggesztésre kerültek.01:06 Azonban a megfelelő védettség kialalkulásához fontos, hogy egy adott intervallumon belül megtörténjen a 2. üteme az oltásoknak, az élet lassú újraindulásával lehetségessé vált, hogy ezeket az oltásokat most pótolják.

Minden diák a szokott helyen, az iskolaorvos rendelőjében kapja meg az oltást, június 12-ig. A szülőket az iskola értesíti arról, kinek mikor kell jelentkeznie. Felhívják a figyelmet, hogy a megadott időpontra pontosan kísérjék vagy küldjék el a diákokat, mivel az oltást úgy szervezik, hogy minél kevesebben találkozzanak egymással.

A hepatitis B vírus súlyos májgyulladást okozhat, s mivel jellemzően szexuális kontaktussal terjed, a nemi élet megkezdése előtt célszerű megkapniuk a gyerekeknek. A humán papillomavírus elleni vakcina pedig a méhnyakrák, és más olyan betegségekkel szemben nyújt védelmet, amelyek rosszindulatú daganatos elváltozást okoznak a nyálkahártyákon, a test különböző részein.