Hírek

PTE online szakmai nap

2024. február 07., 20:18

Az idősödő társadalom kihívásai, a 65 év felettiek okoseszköz-használata, aktív öregedés, digitalizáció az idősellátásban - többek közt ezek a témák kerültek terítékre a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központjának második szakmai napján, amit a komplex rehabilitáció jegyében rendeztek. A fókuszban ezúttal az öregedéstudomány állt.

PTE online szakmai nap

Okos véroxigén- és vérnyomásmérő, vízivásra figyelmeztető okoskulacs, nyomkövető rendszer, távolról vezérelhető ajtónyitó, személyi robot - modern eszközök, amelyek az időseket segíthetik a mindennapokban. A digitalizáció új lehetőségeket teremt és távlatokat nyit az idősgondozásban, segíthet jobb életminőségben tölteni a nyugdíjas éveket.

Rosta-Pethő Regina - projekt koordinátor, at.home

"Szemléletformáló tevékenységünk keretében a demonstrációs szobánkban az érdeklődők megtekinthetik az okoseszközöket, amelyek az egészségmonitorozás, biztonságérzet és kényelmi funkciókat, fizikai segítséget tudnak biztosítani az otthonukban egyedül élő idősek számára."

Az online szakmai nap plenáris részében az egyetem együttműködő partnerei mutatták be tevékenységüket. Király Gábor arról beszélt, hogy ma már modern terápiás gépek és módszerek állnak rendelkezésre, amelyek elősegítik a mielőbbi visszatérést az egészséges mindennapokhoz - nem csak sportolók, de az idős emberek számára is. Bokányi Adrienn a szombathelyi önkormányzat törekvéseit ismertette: egészségipari gyártókat, vállalkozásokat szeretnének a városba csábítani. Ezt szolgálja többek közt a északi technológiai park pályázat, ami közvetlen uniós források elérését tenné lehetővé.

Bokányi Adrienn - tanácsnok

"Ennek egy nagyon fontos eleme a tervezett kutatás-fejlesztési innovációs központ is, ahol az iparidigitalizációval, oktatssal, kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat tudunk majd nyújtani a meglévő autóipari vállalatoknak is, és a jövőbeni egészségipari vállalatoknak, amiért érdemes lesz idejönniük Szombathelyre."

A Pécsi Tudományegyetem szombathelyi központjában két éve indult a komplex rehabilitáció 4 féléves mesterképzés.

Karamánné Pakai Annamária - képzési igazgató, egyetemi docens, PTE-ETK

"A komplex rehabilitáció épülhet fizioterápiás képzésre, de jelentkezhetnek ápolók, védőnők. Segítünk, hogy minél hamarabb vissza tudjanak illeszkedni a betegek a társadalomba, és olyan menedzseri szerepet kaphatnak, hogy szolgálhatják a beteg embereket."

A szakmai nap akkreditált továbbképzés volt a 120 résztvevő számára, a nap végén tett sikeres vizsgával kreditpontokat lehetett szerezni.