MNB
MNB - 2

Hírek

RAKAT kiállítás

2021. május 05., 14:55

RAKAT címmel, rendhagyó térben mutatkoznak be alkotásaikkal az ELTE Savaria Egyetemi Központ vizuális művészeti tanszékének hallgatói. A mozi kirakatában, üveg mögött lehet megtekinteni a változatos technikával készült munkákat, amelyek a legkülönbözőbb témákat dolgozzák fel. Digitalizáció és valóság, izgalmas anyagkísérletek, de a fogyasztói kultúra túlhajszolt jelene is megmutatkozik.

 

RAKAT kiállítás

Rozsdás felületen fogaskerekek. Zsófia munkáját a punk szubkultúra inspirálta. Tavaly végzett Szombathelyen, ez volt a diplomamunkája, az Országos Művészeti Diákkonferencián pedig második díjat nyert vele. Az alkotás egy idő után megsemmisíti önmagát, megeszi a rozsda.

Mátyás Zsófia
"Sokszorosító grafikai eljárással készült, először a fogaskerekeket kimetszettem fából, majd a rozsdásított felületre nyomtattam, ez egy sorozat, négy részből áll, itt kettő látható."

A hallgatók hat installációval mutatkoznak be a mozi kirakataiban.

A három tanár szakos fiatal Egy Mindenkiért nevű alkotói csoportjának munkája például magukat az ifjú művészeket szimbolizálja, Szentgyörgyvári Ivett alkotása pedig a vakok és gyengénlátók valóságába enged bepillantást.

"Stílust tekintve a pointilizmust vettem alapul, és a kísérletezés során a látás témája felé mozdultam el. A színes halmazok mező kompozíciókat jelenítenek meg, a felülnézeti tájat."

A kiállítást Bordács Andrea tanszékvezető nyitotta meg, aki elmondta, a járványhelyzet miatt teljesen újra kellett gondolni a művészeti oktatást, mert digitális térben a témák és a technikák is másképp működtek. Az alkotásokat eredetileg az egyetem Zéró galériájában mutatták volna be, de a kirakatkiállítás izgalmas, jó lehetőség a diákok számára. Újszerű művek születtek.

Bordács Andrea - tanszékvezető, Vizuális Művészeti Tanszék, ELTE-SEK
"Nagyon változatos technikával készültek, van rozsdás lap és fametszet, digitális festészet, valósi festészet, kollázsos, helyspecifikus installáció, digitális grafika, nagyon izgalmas. Van, ami kevésbé érvényesül ebben a helyzetben, a háromrészes digitális festménynek kicsi ez a hely, de gratulálok a hallgatóknak."

A kirakat-tárlat május 30-ig látható.