MNB
MNB - 2

Hírek

Rekord magasságokban szárnyal a fontosabb külföldi valuták árfolyama

2012. január 06., 21:51

Csütörtökön eddigi történelmi csúcson, 324 forintért is adtak egy eurót. Ma délutánra 316-317 forint körüli szintre csökkent az árfolyam.  Az árfolyamváltozás hatásait érzik a szombathelyi kereskedők és szolgáltatók is.

Rekord magasságokban szárnyal a fontosabb külföldi valuták árfolyama

Több a külföldi vásárló, akik jóval többet tudnak költeni mint pár héttel, hónappal ezelőtt. A pénzváltóknál is nagyobb a forgalom, de - azt mondják -  nemcsak a külföldiek miatt. A magyarok egy része euró megtakarításait forintra váltja, mások pedig forintjukat valutában akarják biztonságban tudni. A határmenti osztrák bankokban egyes híradások szerint egyre több magyar nyit számlát.

322 forintért adták ma délelőtt az eurót az egyik szombathelyi pénzváltóban. Sokszor változik az árfolyam ezekben a napokban. A forgalom nőtt a pénzváltóknál. Pánik hangulat uralkodik az emberek között, mondják a szakemberek.

Kollarits László, tulajdonos - Mihály Pénzváltó Kft.
Van egy olyan hangulat is, hogy az emberek kiveszik a bankból a pénzüke tés máshová visziok. Mi pénzvbáltók vagyunk nem kérdezzük az embereket mit csinálnak a pénzükkel. De előkerültek 10-20 ezer eurók. A nagyobb forint tartalékok és az emberek próbálnak spekulálni.

A külföldiek, illetve akik euróban kapják a fizetésüket most jól járnak: többet ér a pénzük Magyarországon. A leárazások miatt pedig duplán jól járnak azok, akik most vásárolnak. Mint például ez az olasz család, akikkel az egyik szombathelyi üzletben költötték a pénzüket.

ELENA CASERI
Olaszországból érkeztünk. Ott is gazdasági krízis van, az árak a magasban vannak. Itt most Magyarországon a ruházat és az élelmiszer is olcsóbb, jobban megéri itt vásárolni.  

A szombathelyi kereskedők is érzik az árfolyamváltozás hatásait: több a külföldi vásárló. Akik, kihasználva a lehetőséget,  sokat is vásárolnak.

BERECZKI JÁNOS, ÜZLETVEZETŐ - HÓFEHÉRKE DIVATÁRUHÁZ
ÚGY VESSZÜK ÉSZRE, HOGY JANUÁRBAN IS, AMI NEM ANNYIRA PÖRGŐS IDŐSZAK MINT A KARÁCSONY ELŐTTI, TÖBB AZ OSZTRÁK VÁSÁRLÓ A KORÁBBIAKHOZ KÉPEST. JÓ HATÁSA VAN IGAZÁBÓL.

Nem mindenhol csapódik le pozitívan ez az árfolyamváltozás hatása. Bár egyes híradások szerint a budapesti, 4-5 csillagos szállodákban jóval több a külföldi vendég, ez a szombathelyi hotelekre nem igaz.

PFLIEGLER András, recepcióvezető - PARK HOTEL PELIKÁN
Ez szállodánkban nem tapasztalható. Itt a Szombathelyen működő külföldi tulajdonú cégek vendégei érkeznek. Ők munkavégzés miatt jönnek. A forint-euró árfolyam nem befolyásolja az ő érkezésüket.

Délután jelent meg a hír, miszerint a FITCH nemzetközi hitelminősítő is befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta Magyarországot. Emiatt rövid ideig gyengült a forint. Késő délután például az euróval 317 forint körüli áron kereskedtek.