Hírek

Rekordkísérlet a Paragváriban

2011. október 01., 08:32

Keményítőt mutattak ki lugos oldattal - több mint 500 gyerek vett részt a Paragvári Utcai Általános Iskola udvarán tartott Guinness rekordkísérleten, melynek a kémia népszerűsítése is célja volt egyben. A város és a környék általános- és közép- iskolásai neveztek. 2011 a kémia nemzetközi éve, világszerte rendeznek promóciós akciókat.

Rekordkísérlet a Paragváriban
Martonné Zsuzsa Klára - matematika-kémia tanár, Paragvári Utcai Általános Iskola
Ilyen kékes-lila színű folt keletkezik, ha keményítővel átitatott papírra vizes alapú jód oldatot öntünk. Ma, pontosan 14:00 órakor e kísérlet elvégzésével Guinnes-rekord beállítására készült az ország, köztük Szombathely is:

" az országban egy időben hét helyszínen, ugyanúgy 500 nál több fővel....remélem nem hagytam ki senkit"

Ahhoz, hogy a rekord-kísérlet sikeres legyen, egyszerre három feltételnek kellett megfelelnie: a kísérletet mindenkinek eredményesen kellett befejeznie, meg kellett lennie a megfelelő létszámnak, és tartani kellett a megszabott időpontot. Szombathelyen minden rendben zajlott, az eredményt közjegyző hitelesítette. Ezután jöhetett a regisztráció.
A diákok igazán megdolgoztak az eredményért:

Varga Boglárka
Elégé sokat készültünk ehhez a viszonylag egyszerű kísérlethez.... Hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Guinness-rekordok könyvébe egy újabb magyar rekord kerülhessen. "

Vida Krsiztián
" Nagyon élveztem ezt a kísérletet,remélem megdölt a rekord és Magyarország fogja tartani a világrekordot"

A kísérleten jelen volt Szakály Gábor a kerület képviselője, egykori paragváris diák is.
" Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó közösségi élmény ez a gyerekeknek, a városnak pedig büszkeség, ... Megelőzve azt, hogy egy sikeres kísérlet volt, abban biztos vagyok"

Kínában egyszer már próbálkoztak hasonló kísérlettel, akkor a 2800 fő nem volt elég. A mai alkalom talán bekerülhet a Guinnes-rekordok könyvébe.