Hírek

Rendhagyó módon emlékeztek a gyerekek 1956-ra a Gépipariban

2016. október 21., 15:50

Gyűjtéseikből és alkotásaikból kiállítást rendeztek, a visszaemlékezésekből filmeket készítettek, beszámolót hallgattak, és korhű öltözetekben jeleneteket is előadtak az órák közötti szünetekben.

Rendhagyó módon emlékeztek a gyerekek 1956-ra a Gépipariban

“1945-ben a szovjet csapatok bejöttek”

1956 előzményeiről és a szombathelyi eseményekről tartott beszámolót Fonyódi László, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke a Gépipari és Informatikai Szakgimnázium diákjainak egy tanórán. Nem csupán emiatt volt rendhagyó a forradalom hatvanadik évfordulójához kapcsolódó pénteki emléknap.

Károlyi Nóra - szervező, tanár, Gépipari és Informatikai Szakgimnázium
“Az első feladat az volt, hogy minden osztály alkosson valamit vagy virtuálisan, vagy tényleg kézzelfogható tárgyat vagy akármit, ami őt emlékezteti az 56-os eseményekre. Így készültek el mondjuk ezek a tárolókba kihelyezett plakátok és egyebek. De sokkal több mozgókép készült, power pointok és kisfilmek, dokumentumfilmek.”

A fiatalok egész héten a pénteki rendezvényre készültek. Többen olyan idős embereket kerestek, akik mesélni tudnak a hatvan évvel ezelőtt történtekről. A visszeemlékezésekből és korabeli fotókból filmet készítettek, amelyet minden osztálynak levetítettek. A folyosón a gyerekek által gyűjtött vagy készített tárgyakból kiállítás is nyílt, de Nagy Imre rádióbeszédébe is bárki belehallgathatott a szünetekben. Aki tudott, korhű egyenruhát is hozott.

Márkus Viktória - tanuló, Gépipari és Informatikai Szakgimnázium
“Rajtam egy korabeli katonai kabátot, tehát pufujkát látunk, valamint a két kezemen az akkor jellemző szalagok vannak. Egy magyar zászló, valamint a vöröskereszt akkori jele.”

Két osztály tanulói az órák közötti szünetekben néhány jelenetet is előadtak az iskola lépcsőfordulójában. Nem most tartott először tematikus projektnapot az intézmény.

Kovács Péter - igazgató, Gépipari és Informatikai Szakgimnázium
“Úgy gondoljuk, hogy azzal, hogy a tanulóink részesei ennek a megemlékezésnek, mindenképpen sokkal komolyabban veszik, és sokkal jobban át tudják élni az eseményeket, mint hogyha egy hagyományos ünnepség keretében tartottuk volna meg ezt.”

A Gépipari szakgimnázium osztályai egymást váltva vettek részt az egész nap zajló programokon.