MNB
MNB - 2

Hírek

Rendhagyó szülői értekezletet tartanak február 2-án a SEK-ben

2012. január 31., 17:46

Az eseményen a továbbtanulás anyagi oldalát érintő kérdésekről lesz szó. A tavalyi évhez képest itt is kevesebben tanulhatnak majd államilag támogatott képzés keretében. Hírandónknak a továbbtanulni készülő középiskolások közül többen azt mondták, hogy szeretnének állami ösztöndíjas képzésre járni, de ha nincs más választás, kifizetik a tandíjart.

Rendhagyó szülői értekezletet tartanak február 2-án a SEK-ben

A rendhagyó értekezletet  csütörtökön 17 órakor tartják az intézményben. Itt elsősorban a szülőket szeretnék tájékoztatni a továbbtanulás anyagi feltételeiről. A korábbi évek tapasztalai szerint ugyanis a diákok felsőoktatási tanulmányainak finanszírozása főként az ő pénztárcájukat terheli.

Márkus Attila, tanulmányi hivatalvezető, Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ
"A költségtérítéses ileltve a támogatott státuszok változása, a fizetendő összegeknek a változása illetve a támogatott státuszok változása, a fizetendő összegeknek a változása, illetve a különböző átjárhatósági szabélyok változnak, ezért is nagyon fontos, hogy ezen ismereteket is birtokolják a szülők illetve a diákok amikor a döntést meghozzák."

Híradónknak a felsőoktatásba készülő középiskolás tanulók közül többen azt mondták, hogy szeretnének ugyan államilag finanszírozott képzésre járni, de ha nincs más lehetőségük, valahogy majd kifizetik a tandíjat. Ebben segíthetnek a különböző diákhitel-konstrukciók is.

Korcz Lilla
"Mindenképpen olyan helyre szeretnénk először is, ami államilag finanszírozott, aztán hogyha minden kötél szakad max akkor tandíjas."

Szőke Laura
"Hát sajnos megint ez van, hogy a szegény gyerekek nem tudnak elmenni tanulni, a gazdagok meg elmennek majd tanulni. Lényegében ezt gondolom.

Jóna Attila
"Hát elszomorító szerintem, ezt mindenki így gondolja. De sajnos nem tudunk mit kezdeni. Csökkentették a helyet, ez van."

A nyilvánosságra hozott felvételi adatok szerint az intézményben szakoknéknt változóan 115 és 300 ezer forint között lesz a féléves tandíj.