Hírek

Rendhagyó tanévnyitó volt Pecölben

2011. szeptember 05., 14:20

Négy év után újranyitották a helyi általános iskolát egy pályázatnak köszönhetően, melynek feltétele, hogy minimum öt évig működtetni kell az iskolát. Az ünnepségen dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is köszöntötte az iskola nyolc kisdiákját.

Rendhagyó tanévnyitó volt Pecölben

Ma délután Pecöl  apraja nagyja összegyűlt, hogy rendhagyó tanévnyitón ünnepelje meg a négy éve bezárt iskola újranyitását. A község  az ikervári ÁMK tagiskolájaként adta be a pályázatot. Huszonhárom millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott , ebből fűtési rendszert, vizesblokkot és tantermet korszerűsítettek, valamint a három pedagógus munkabérét, az informatikai fejlesztést  illetve az üzemeltetési költségeket finanszírozzák. Az iskola újraindításához  nyolc tanulóra volt szükség.  Ez azonban nem bizonyult annyira egyszerűnek. Két négygyermekes családot a faluba költöztettek, így lett meg az újraindításhoz szükséges létszám, cserébe ők egy évig mentesülnek a lakásbérleti díj fizetése alól.

Mándli János, polgármester, Pecöl
Dr. Károlyi Ákos úr segítségével kellett két családot felkutatni, akik vállaták a Pecölbe való kiköltözést és a vele járó hercehurcát és bonyodalmat, de végül sikerült.

Az ünnepségen hende Csaba Honvédelmi miniszter is részt vett, akinek szívügye volt a vasi település iskolája.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter
Amikor több más település mellett az én nagy örömömre szolgáló módon a kerületemben lévő Pecöl község is amellett döntött, h. újra indítja a Gyurcsány kormány idején bezárt iskolát, akkor az élet mellett döntöttek.

A település jelképezve az iskola újraélesztését 8 fát ültetett el az udvaron, melyek alatt egy fa táblába vésve olvasható a nyolc kiselsős neve. Mostantól a gróf Erdődy Ferenc nevét viselő iskola diákjai gondozzák ezeket a csemetéket.  Idén ősszel egyébként Pecölön kívül  az országban még három intézményben csöngettek be újra szeptember elsején.