Hírek

Részleges napfogyatkozást lehetett megfigyelni Magyarországon

2021. június 10., 17:18

A holdkorong a nap 4-8 százalékát takarta ki. Szabad szemmel nem volt érzékelhető a jelenség. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban az érdeklődők távcsöveken keresztül kísérhették figyelemmel a másfél órás csillagászati eseményt.

 

Részleges napfogyatkozást lehetett megfigyelni Magyarországon

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, és árnyékot vet a Földre. A teljes napfogyatkozás rendkívül ritka, 1999. augusztus 11-én a történelmi jelentőségű égi eseményt milliók követték figyelemmel Magyarországon. Az ég elsötétült, a madarak elhallgattak, speciális szemüvegen keresztül rengetegen nézték az égi csodát Szombathelyen is a magas házak teraszáról és a Fő térről. Aki látta, annak maradandó élménnyé vált. (mai nyers) A mostani jelenség bár nem volt annyira látványos, mint a teljes, mégis különlegesnek számított, hiszen gyűrűs napfogyatkozásról volt szó. Igaz, a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten látszott. Magyarország ezúttal a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedett el.

Budapestről nézve a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarta ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A maximális kitakarás 12:45-kor volt, és 13:27-kor vált el végleg a két égitest egymástól. Szombathelyen a belépés dél előtt pár perccel kezdődött. Az obszervatóriumba több érdeklődő is eljött, köztük a Nagy Lajos Gimnázium földrajz fakultációs diákjai is.

Szabad szemmel nem, csak speciális szemüveggel és naptávcsővel lehetett látni a mostani részleges fogyatkozást. Teljes napfogyatkozás legközelebb 2081. szeptember 3-án lesz látható Magyarországon.