
„Amikor készítjük a gesztenyemasszát, akkor ezt a nyers gesztenyét a külső héjából megpucoljuk, és ilyen lesz.”
Így készül a gesztenyemassza házilag. A már megtisztított, nyers gyümölcsöt aztán meg kell főzni, utána tovább tisztítani.
„Ezt, a belső héját is így le kell húzni. Nem olyan bonyolult, de ezt mind kézi munkával kell végezni.”
A már tiszta gesztenyét érdemes lehűteni, majd ezután ledarálni és így felhasználni, vagy fagyasztva eltenni. Ahhoz, hogy egy kiló masszát kapjunk, három kiló gesztenyét kell megtisztítani. Nagyüzemben, a legutóbbi vizsgálatok szerint nem így készül a massza: sok termékben még rizst is találtak az ellenőrök.
Bíró Zsoltné – Velem
„Az igazi gesztenyemassza az igazi gesztenyéből készül, abba nincs semmi más olyan, házilag amit elkészítünk, hogy valami tennénk bele, azon kívül, hogy ízesítjük, azon kívül semmi.”
Az üzemekben gyártott termékekre szigorú szabályok vonatkoznak: a pürébe a szelídgesztenye mellett csak cukrot, édesítőszert, és aromát tehetnek. A háziasszony szerint annak idején legfeljebb babbal dúsították a gesztenyepüré alapját.
Bíró Zsoltné – Velem
„Valamikor hallottam azt, hogy némely helyeken tarkababot, mert ha megfőzzük a tarkababot és ugyanilyen módszerrel ledaráljuk, akkor az az egy, ami hasonlít a gesztenyére, ízben is, meg állagban is.”
A gesztenyéből itt, Kőszeg-hegyalján nem volt hiány: az idei termés mennyiségére és minőségére sem volt panasz.





























