MNB
MNB - 2

Hírek

Roma fórum

2011. július 08., 12:55

Magyarország felemelkedése elképzelhetetlen a romák felemelkedése nélkül - hangzott el ma a Megyeházán. A közmeghallgatással egybekötött fórumon szó esett a nemrég elfogadott hazai , 2015-ig szóló roma keretmegállapodásról is. Ennek fontos eleme a hazai cigányság munkavállalási, oktatási, egészségügyi helyzetének javítása.

Roma fórum

Legalább 100 ezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra, ez az egyik legfontosabb célkitűzése a kormány és az országos roma önkormányzat által nemrég aláírt keretmegállapodásnak. 150 - 200 ezer roma bevonásával szűrőprogram indulna, a roma népesség egészségügyi helyzetének javítása érdekében. Oktatási területen 5 ezren felsőoktatásban vehetnének részt, 20 ezer fiatal szerezhetne piacképes szakmát, 10 ezren pedig érettségit adó képzésben tanulhatnának.

Vajda László, alelnök - Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat
Országos szinten 50 képzési helyet szeretnénk kijelölni, ahol szakmát és egyéb képzést kapnának a roma és nem roma személyek. 2000 fővel gonddoljuk, akik gátőr képzésben részesülnek.

Többek között a roma keretmegállapodásról is szó esett a Megyeházán tartott mai fórumon. Köszöntőjében Dávid Attila, a megyei roma önkormányzat elnöke elmondta: a jövőben javítani kell a kapcsolatokat a települési és a kisebbségi önkormányzatok között. Szeretnék elérni, hogy a kisebbségeket az eddigieknél is jobban vonják be a döntéshozatalba a településeken. Az idei évben megváltozott a kisebbségi önkormányzatok finanszírozása, mondta  Latorczai Csaba államtitkár, ami érinti például a roma országos médiumokat.

Dr. Latorczai Csaba, államtitkár, KIM
Az országos kisebbségi önkormányzatok működésén felül ezentúl nem pályázat útján támogatják a különböző médiumokat. Így például az 5 országos roma lapot. Ha nem a kisebbségi önkormányzat költségvetésében van beépítve ez a tétel, és az önkormányzat köt majd szerződést az 5 lappal és ezután automatikusan történik a lapok támogatása.

A kormány új nemzetiségi törvény előkészítésén dolgozik, mondta Latorczai Csaba, államtitkár. Ennek egyik fontos része a kisebbségi önkormányzatok adminisztratív rendszerének átalakítása. Ennek részeként nagyobb hatáskörrel rendelkező hivatalokat hoznának létre, amelyek helyi szinten is segíthetik a kisebbségek problémáinak rendezését.