Hírek

Roma kulturális és művészeti nap

2011. április 11., 16:05
Első ízben tartottak roma kulturális és művészeti napot Szombathelyen. A megyei önkormányzat és a cigány kisebbségi önkormányzat rendezvényén roma festők, írók, filmkészítők és táncosok mutatkoztak be a közönségnek szombaton az MMIK-ban.
Roma kulturális és művészeti nap


Valamikor a múlt század elején kezdődött a cigány képzőművészet újkori története. A képeken a cigány emberek már nem csak mint az alkotások egzotikus témái kaptak szerepet, hanem gondolataikat, emlékeiket maguk vitték vászonra. A kortárs festőművészek alkotásai jól példázzák azt a kétirányú törekvést, melynek egyik célja a művészek érzéseinek megjelenítése, a másik pedig a romák gazdag hagyományának dokumentálása.

Varga László - elnök, Alkotóművészek Szövetsége
"A cigány képzőművészet most a virágkorát éli, azt gondolom, hogy jó irányba haladunk, sok tehetséges művész van a körünkben. De az utánpótlás nevelés hiányosság miatt aggódunk"


A romák kultúrájának, művészetének sokszínűségét kevesen ismerik igazán - fogalmazták meg az alkotók. Ebben jelenthet előrelépést a hagyományteremtő szándékkal először életre hívott rendezvény - mondta köszöntőjében a megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc.
 "Én hiszek az egyetemes művészetben. Hogy ki milyen nemzetiség alatt született, milyen körülmények közé jön, az egy olyan adottság, ami még színesebbé teheti a művészeteket."


A program keretében vetítették a Lakatos Menyhért forgatókönyve alapján készült Átok és szerelem című zenés balladafilmet, és a közönség megismerhette Kalla Éva történelmi gyökerű cigány meséjét, az Álomadás című könyvet is, amelyből még ebben az évben rajzfilm készül.

Kalla Éva - író
"A mese is egy vérvádas történet, de nem kell megijedni, mert abszolút mese, amiben vannak csodák, a jó elnyeri jutalmát, a rossz megbűnhődik, de valahogy fel kell dolgozni a történeteket, amiket az ember tanulmányai során megtapasztal."


A Vas megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat rajzpályázatot hirdetett. Az eltérő kultúrák egymás mellett élését fogalmazták meg a gyerekek. A legjobb rajzok készítői jutalmat kaptak. Ferkovics József, Szombathelyen élő roma festőművész pedig portrét készített a legkisebbekről.