Hírek

Római konyha

2014. július 30., 19:50

Évről évre új elemmel bővül a Történelmi Témapark. Idén egy konyha épült. Úgy tervezik, hogy a karnevál ideje alatt már a római kor ízeivel ismerkedhetnek itt a látogatók.

Római konyha

A falak már állnak, az utolsó cserepek is lassan a helyükre kerülnek. Ha ezzel a munkával végeznek, akkor a római konyha belső részeit alakítják ki, ahol a sütők mellett egy kőből készült mosogató is helyet kap.

Babos Bálint azt mutatja, hogyan készül a búbos kemence.

„Úgy fogjuk magát a kemencét építeni, hogy egy agyagréteget le fogunk tenni kb. 2 centit, abba beletesszük a körvonalakba ahogy láthatjuk a tetőcserepet. Utána kb. 1 cm agyagot teszünk rá, megint következő réteg, és így szépen fel fogjuk építeni a búbos kemencét.”

Az ókorban is használatos anyagokból épült fel a római konyha.

Babos Bálint gondnok, Történelmi Témapark
„Láthatjuk itt az épület oldalát, faszerkezetből van kialakítva. Befontuk az oldalait vesszőfonattal, illetve sár, agyag és szalma keverékével bepaticsoltuk a fonatokat.”

Pál Bence három éve a nyári szünidőt mindig a Történelmi Témaparkban tölti. Most a római konyha felépítésében vesz részt.

Pál Bence diák
„Segítettem a betonozásban, a fonásban, a tapasztásban, segítettem a tetőn is. Szinte mindent együtt csináltunk meg.”

Úgy tervezik, hogy a Savaria Történelmi Karneválon már a római konyhában is sülnek langallók.