Hírek

Rossz hatással volt az agráriumra az aszály

2012. július 11., 17:27

A kevés csapadék miatt egyes gabonáknak és takarmánynövényeknek sokkal kisebb lett a termésmennyisége. A meleget a szarvasmarhák is nehezen viselik. Aszályban ugyan könnyebben lehet aratni, viszont az időjárás okozta károk miatt várhatóan drágulnak majd a malomipari termékek.

Rossz hatással volt az agráriumra az aszály

Szarvasmarhák legelésznek ennek a perenyei családi gazdaságnak a területén. Az állatokat megviseli a meleg.

Takács Adrián - mezőgazdasági válallkozó
"Kilenc óra kötül szoktuk őket kihajtani, és dél-egy óra magasságába mennek vissza, mert a nagy hőség igen megkínozza őket."

A vállalkozás növénytermesztéssel is foglalkozik, amire ugyancsak rossz hatással volt a csapadékmentes időjárás. A szálas takarmányoknak is kevesebb a termésemennyisége mint tavaly.

Takács Lajos - mezőgazdasági vállalkozó
"Ez nagyon befolyásolja az állattartást. És nyilvánvaló, hogy ez a költségeket is nagyon megvöveli."

A kukorica még nem érte el a megfelelő magasságot. Ahhoz, hogy megnőjön, 50-60 milliméter esőnek kellene esnie a napokban.

"A két métert már el kellett volna érni. De ez sajnos nem fog megtörténni."

A szarvasmarhák tejtermelése 25 fok felett leáll, ami jelentős termeléskiesést okoz. A baromfi istállókban és a pulykaneveldékben sem tudják az ideális hőmérsékletet tartani, ami miatt több állat pusztul el. Száraz időben ugyan könnyebben lehet aratni, de az aszály komoly károkat okozott a növénytermesztésben.

Mátyás István - elnök, Vas Megyei Agrárkamara
"Az őszi növények is mintegy 30%-os kieséssel takaríthatók be jelen pillanatban, a takarmányról nem is beszélve, mert körülbelül a szokásos éves átlagnak az 1/3-a betkarítható."

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a malomipari termékek valószínűleg drágulnak majd. De szakértők szerint az áremelkedés nem pótolja a gazdák veszteségét.