Hírek

Sárváron, a Zene Házában tartották kedden a Vas Vármegyei Közgyűlés ünnepi ülését

2023. március 15., 18:55

Idén is díjazták a legkiválóbbakat gazdaság, sport, kultúra, oktatás és közszolgálat területén. Stílusosan 48-an vehettek át elismerést.

Sárváron, a Zene Házában tartották kedden a Vas Vármegyei Közgyűlés ünnepi ülését

Az ünnepi közgyűlésnek a Zene Háza adott otthont, ami 470 millió forint önkormányzati és uniós forrásból épült fel 2019-ben. Ünnepeink a magyar identitás fontos elemei - hangsúlyozta köszöntőjében a házidazda, Kondora István, Sárvár polgármestere. Majthényi László Hamvas Bélát idézte: az ünnep a közösség kezdete. Majd a reformkori Vas vármegye népességéről, kereskedelméről beszélt. Megemlékezett Petőfi Sándor, Madách Imre születésének évfordulójáról és a forradalom sorsfordító eseményeiről is.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Nem mindig lehetett március idusát megünnepelni, a szabadságharc leverése után már nem lehetett, a Bach-korszakban nem lehetett, a Kiegyezést követően megint nem, sokáig, sokáig nem lehetett, aztán amikor lehetett, próbálták olyan célokra felhasználni, amire nem való. A második világháború után volt néhány esztendő, amikor méltóképp lehetett ünnepelni."

Az ünnepi műsort zongorajáték és szavalat színesítette, majd átadták a vármegyei közgyűlés alapított kitüntetéseket. A Vas Vármegye Gazdaságáért díjat Cseri József, az Autófókusz Kft. ügyvezetője, a vasi kereskedelmi és iparkamara alelnöke vehette át. Vas Vármegye Mezőgazdaságáért díjban részesült Janzsó László gazdálkodó. Vas Vármegye Turizmusáért kitüntetést kapott Patyi Gábor, a Mesteri Gyógyfürdő vezetője. A Vas Vármegye Fiatal Vállalkozója elismerést Kovács Miklós, a Sághegy Kft. ügyvezetője érdemelte ki, aki nem tudott személyesen jelen lenni az ünnepségen. Kuntár Lajos Sajtódíjjal ismerték el Treiber Mária főszerkesztő, újságíró évtizedes, kimagasló szakmai munkáját. Pável Ágoston Emlékérmet vehetett át Korpics Ferencné, a Szlovén Nyugdíjas Egyesület tagja. A Vitéz Both Béla Emlékdíjat László Attila nyugállományú alezredesnek, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége régióvezetőjének ítélték oda. Gayer Gyula Emlékplakettnek örülhetett Kulcsár László agrármérnök, a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal szakreferense, Székely Edgár, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi osztályának vezetője és Szily Adrien okleveles táj- és kertépítészmérnök.
További 29 kitüntetett kapott elismerést a közigazgatás, oktatás, kultúra, egészségügy, szociális ellátás, gyermekvédelem, sport és közbiztonság területéről. A vármegyei közgyűlés elnöke egyedi döntése alapján 9-en vettek át elnöki emlékérmet. Az ünnepi közgyűlésről készült hosszabb összeállításunkat Vasi Kaleidoszkóp című magazinműsorunk jövő pénteki adásában láthatják.