MNB
MNB - 2

Hírek

Karneváli helyszínek 2010

2010. augusztus 11., 15:15
A Savaria Történelmi Karnevál a gazdag nyári fesztiválkínálatból – több okból is – kiragyog. Közép-Európa legnagyobb jelmezes historikus játékában ugyanis a fesztiválozó nem csak látogató, nézője az eseményeknek, de aktív résztvevő is. Partner az időutazásban, mely letűnt, fényes korokba kísér, s jelmezt öltve maga is Savaria megbecsült polgárává válhat. Résztvevője és létrehozója a színes-bűvös forgatnak, mely a karneváli hangulat lelke.
Karneváli helyszínek 2010

A tizenegyedik Savaria Történelmi Karnevál a 2000 éve lakott város, Szombathely történelmi helyszíneire hívja a színvonalas kikapcsolódásra, kulturális töltekezésre és önfeledt játékra vágyókat. Értékre lel itt idős és fiatal, újdonságra bukkan gyermek és felnőtt.

Tartson velünk Ön is, öltsön jelmezt, s vegyen részt az évszázadokon átívelő élménydús időutazásban!

S hogy mit kínálnak idén a karneváli helyszínek? Lássuk hát!


ÖREG VÁROS VÁSÁRA – FORUM ET MERCATUS
Savaria-Szombathely belvárosi „vásárterén” nemcsak a hagyományos vásárnapon, szombaton, de a karnevál minden napján kínálják szebbnél szebb portékáikat a mesterek-árusok. Termékeit hozza fazekas és fafaragó, bőrdíszműves és ékszerkészítő, kosárfonó és keramikus, de lesz itt szőttes, íj és lószerszám, ólomkatona, fajáték, s ki tudja mi minden még. A karneváli nyüzsgésben megfáradt járókelő pecsenyések és sütödések finom étkeiből és hűsítő italaiból meríthet erőt az óhajtott vásárfia felkutatásához és az időutazás folytatásához…

FELVONULÁS
2010. 08. 20-án, pénteken 18.00 órakor a lemenő nap fényében a Királyok Felvonulása köszönti Szent István emlékét. Természetesen nemcsak koronás főink elevenednek meg a menetben, de fenséges személyük és népes kíséretük ilyen nagy számban csak a pénteki menetben lesz látható. 08. 21-én, szombaton 20.00 órakor fáklyákkal megvilágítva indul a menet a Történelmi Témapark mellől. 2010-ben is több száz katonai hagyományőrző és jelmezes vonul majd végig Szombathely belvárosának utcáin. Róma légióit az előttük itt élő kelták csapatai, Savaria polgárai és vendégeik, gladiátorok, majd germánok és a népvándorlás korának nomádjai követik. Ezúttal is szép számú középkori vitéz, reneszánsz hadfi tiszteleg a város polgárai előtt. A színpompás menetet idén is artisták és garabonciások, gólyalábasok, dobosok, „zsiráfok”, zenészek, tűz- és zászlóforgatók teszik még emlékezetesebbé.

KARNEVÁLSZÍNHÁZ – TEATRUM SAVARIENSES
MEGYEHÁZA UDVARA

Kínos, ha nem sikerül bejutni egy nőhöz. De még kínosabb, ha nem sikerül kijutni tőle. Gulicska festőművésznek nemzetközi híre van, csinos felesége és katonai behívója.
A jóvágású Szénpataky mindebből kizárólag a feleségre pályázik. Gondosan kiválasztja a pillanatot. Rányit. Egyedül találja. Csakhogy váratlanul befut az osztrák nagybácsi, a műpártoló honvédszázados, a rendőr – és mindannyian Gulicskának nézik. „Mindenkivel elhitette, hogy a férjem. Most már csinálja szépen végig” – mondja a feleség, és Gulicska lerázhatatlan szerepében Szénpataky máris Szombathelyen kap katonai kiképzést. A laktanyába aztán bevonul a férj is, és kezdetét veszi a két Gulicska észbontó kergetőzése…
A hihetetlenül mulatságos darab a bohózat legnagyobb mesterének, Feydeaunak első kiugró sikere volt, párizsi bemutatója ezer előadást ért meg. Magyarországon hosszú évtizedek óta nem játszották. A Karneválszínház számára új fordítása, szombathelyi változata készült.

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK – CASTRA MILITARIA
Bár vézna egerek cikáznak a colonia kincstárában, időutazó vendégeink mégsem maradnak hadijátékok nélkül. Az I. századi kelta, római és dák harcászattól egészen a XVI. sz-i nemesi bandériumok hadviseléséig terjed a paletta. Savariában rég nem látott kelta harcosok és kézművesek, rómaiak, és idén ismét honfoglaló magyarok táboroznak majd a Témaparkban, ahol testközelből ismerkedhet eleinkkel a látogató. De láthatunk az arénában germán harcosokat, gladiátorokat, artistákat és hun lovasokat is, és tanúi lehetünk az I. sz. római polgárháborúinak és a fiatal magyar királyság nagy csatáinak is.
A látványos bemutatókat magyar és német nyelven Csapláros Andrea, régész szakértő és Dr. Katona Attila, az egyetem Történettudományi Intézetének adjunktusa kommentálja. 
A Karnevál egész területén találkozhatunk a bemutatott közel két évezred katonáival, ne lepődjünk meg hát, ha állig felfegyverzett martalócokba botlunk… Köszönjünk az alkalomhoz illően, és feltűnés nélkül térjünk ki előlük!

FÓRUM SZÍNPAD – VÁROSHÁZA
A Karnevál ütőere, a pezsgés és lüktetés centruma idén is színek és hangulatok kavalkádját nyújtja a nagyérdeműnek. Ír népzenei hagyományokból táplálkozó világzenét játszik a Firkin és a Chum’s Irish World Groove, cigányzenével perzseli meg szívünket a Kalyi Jag, a Szakcsi Gipsy Jazz, a Pujara és a bolgár Karandila együttes. Magyar és balkáni ihletésű világzenét hoz a Fabula Rasa, a Hétrét és a Besh o droM, a helyi „hangokat” pedig a Savaria Szimfonikus Zenekar, az Isis Big Band és az Ocho Macho képviseli. Különleges szórakozást ígér a japán ütős zenét játszó Ataru és a Magyar Televízió Rockzenekara. A zenei csemegék mellett utcaszínházi előadással és tüzes mutatványosokkal is szórakoztat-nevettet a Fórum színpad.

BOROK UTCÁJA – VIA VINORUM
Az üdítő-bódító nedűk mellett idén a játékos és kalandos kedvű felnőtteket Középkori Kaszinó várja e népszerű helyszínen. Olyan szerencsejátékokat lehet itt kipróbálni, melyek az elmúlt évszázadokban feledésbe merültek, a mai kaszinókban pedig már nem találhatók meg. A jó humorérzékkel megáldott játékmesterek – ha szerencsét nem is – jókedvet és tanácsot biztosan osztogatnak a merész játékosoknak. Nem volna valódi forgatag, ha nem tűnnének fel csepűrágók, garabonciások, zászlóforgatók és más „rendbontók” a legváratlanabb helyeken és időkben. A Borok Utcájában idén is az ország legjobb borai és a pecsenyések ízes-illatos finomságai között válogathat a Kedves Karneválozó.

ROMKERT – HORTUS PUBLICUS
Nemcsak Szombathely központjából, de a Karnevál forgatagából is üde zöld foltként emelkedik ki az egykori Püspökkert, melynek feltárt épületromjai között idén középkori lovagok ütnek tábort. A a jótékony mozgás e kellemes formájának szerelmeseit délelőttönként jóga várja, s ha belső békénket megtaláltuk, az ókori jósdában jövőnkbe is betekinthetünk. A Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Gyulaffy Hagyományőrző Bandérium, a Zelingradi Vitézek, a Nádasdy Ferenc Bandérium és a 32. számú Császári és Királyi Gyalogezred nemcsak életmódtáborukba, de a középkori harcászat csínjaiba is „bevezetik” az érdeklődőt. A „harcias” programot a Vidám vásárnap – A Rabszolgák Gyülekezetének ökomenikus rabszolgavására és mulattató utcaszínházi darabok teszik könnyeddé. Egyedülálló élményt ígér vasárnap este a Romkert: Hernádi Judit színművésznő verses-dalos önálló estjével varázsolja el a Püspökkert vendégeit.

KALANDVÁR – CAMPUS LUDENDI
Móka, játék, muzsika és kacagás tölti be a Gáyer-park árnyas ligeteit a Karnevál idején. Egész nap várja a kíváncsi gyermekeket a Kézművesudvar, a Varázslabirintus és a X. századi gyermekfoglalkoztató, Kornéliusz római polgár háza, na meg a Gyöngyösön evező kenusok is. Kicsik és nagyok megismerhetik a római provinciák játékait, de lesz itt apró és még apróbb cirkusz is. A garabonciások gólyalábas produkciói garantáltan jókedvre derítik a család minden tagját, a bábelőadások varázslatos világot tárnak a tiszta lelkűek elé. Biciklizős – és más – dalokat hoz Gryllus Vilmos, zenével szórakoztat a Kis-Hétrét, a Brass in the Five és a Zabszalma együttes. Lesz itt minden, mi játékos kedvű gyermekek vágya lehet!

MŰVÉSZETEK UTCÁJA – VIA PALADIA
A képző- és iparművészeteket, valamint a társművészeteket befogadó helyszínen bemutatkoznak az Isis Galéria művészei, utcazenét játszanak fiatal helyi tehetségek, lesz történelmi táncbemutató és utcaszínház, japán zene, de egyházi és világi kórusművek is felcsendülnek. Egyesületek, civil szervezetek is bemutatkoznak itt a karneváli közönségnek. A szombathelyi Waldorf óvoda, általános iskola és gimnázium diákjainak hagyományos kiállítása az Európai Dokumentációs Központban várja az érdeklődőket. Az iskola zenekarának spontán koncertjei a belváros több pontján meglephetik a karneváli közönséget.

MEDITERRÁN UDVAR
Lüktetés, szenvedély, ritmus, színek, ízek, hangulatok – a Mediterráneum vérpezsdítő életérzése lengi be az udvart ezekben a napokban. Koncertek, táncbemutatók, éjszakába nyúló táncmulatság és tüzes performance-ok teszik perzselővé a forró hangulatú estéket-éjszakákat. Latin és flamenco dallamok, salsa, rock, elektronikus és cigányzene – ilyen és hasonló hangulatokat kínál idén a Mediterrán udvar.

EVANGÉLIKUS TEMPLOM – BASILICA MUSICAE
A forgatagból kiszakadó Karneválozó békés zugra lelhet a templom befogadó falai közt, ahol lélekemelő muzsika szabadít fel a mindennapok terhe alól. Gypsy Gospels című koncertjével ide várja az autentikus roma népzene kedvelőit az európai hírű Kalyi Jag zenekar. Itt „zenél” Magyarország legnevesebb a cappella formációja, a Bolyki Brothers, a Pipatórium Zenekar dudás triójának hangszerei pedig orgonaként dicsőítik az Urat. Az ünnepi hangicsáló című koncert és a Pedagógus Vegyeskar koncertje egyházzenei csemegéket ígér.


Kísérő rendezvények

SZENT MÁRTON LÁTOGATÓKÖZPONT
A Martinus Vallási és Kulturális Egyesület ez évben a Szent Márton Látogatóközpont előtt várja sátrában a látogatókat. A látogatóközpontban Szent Mártonhoz kötődő bélyeg- és képeslevelezőlap-kiállítás tekinthető meg, a templomban pedig augusztus 21-én és 22-én Bartl Erzsébet orgonaművész koncertjét hallgathatják. Aki a karneváli forgatagból Szent Márton lábnyomát követve eljut a kúthoz, kis meglepetés ajándékot kap. (Szombathely, Szent Márton u. 40.)

VITALITAS GALÉRIA
Az egyik legelismertebb szombathelyi festőművészt, a 80 éves Horváth Jánost köszöntik a „Vasi tájak, vasi emberek” című tárlat megnyitásával augusztus 19-én 17.00 órakor. A kiállítás egyik érdekessége lesz Horváth János ez alkalomra született, a Savaria Legio ihlette műve, valamint Blaskó János szobrászművész „Császárkövének” autentikus kicsinyített másolata. A Galéria a Karnevál alatt hétköznapi nyitva tartással teszi lehetővé e különleges kiállítás megtekintését. (Szombathely, 11-es Huszár út 19.)

SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYEI KINCSTÁR ÉS EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR
2010. augusztus 20-21-én az egyházmegyei gyűjtemények állandó és időszaki kiállításokkal, meghosszabbított nyitva tartással és kedvezményes jegyárakkal fogadják a látogatókat. Az Egyházmegyei Múzeum Sala Terrenaja a püspöki palota földszinti díszterme, hazánk első archeológiai kőtára. A múzeumban „Minden út Rómába vezet” címmel új időszaki kiállítás, egyházi liturgikus tárgyakból és ruhákból összeállított tárlat, valamint Brenner János vértanú életét bemutató emlékkiállítás várja a látogatókat. A barokk idők hangulatát megidéző Egyházmegyei Könyvtárat 1791-ben Szily püspök alapította. A bibliotékában a legértékesebbek a kódexek és az ősnyomtatványok. „A tudomány szolgálatában” című új kiállítás a könyvtár gyűjteményében fellelhető természettudományos műveket mutatja be.

SMIDT MÚZEUM
A múzeum idén is színes és változatos programmal várja a karneváli látogatókat. Lesz ingyenes alkonyati és tematikus tárlatvezetés, villamosbejárás filmvetítéssel, kézműves műhely és gyerekkuckó, de még gyógyszerészeti előadás is.

ALON.HU – ISISCOM INTERNET-OÁZIS
A tavalyi sikerre való tekintettel idén is lesz internetsátor a vásártéren (Fő tér), ráadásul kibővített szolgáltatásokkal. A Szentháromság-szobor mellett felállított sátorba betérők térítési díj nélkül használhatják az internetet, a sajtó munka társainak pedig hasznos segítségére lehetnek az itt található technikai berendezések. Az idei év meglepetés-ajándéka az ingyenes fotózás lesz, és mint minden valamirevaló oázisban, itt is hozzá lehet jutni folyékony frissítőkhöz.

SAVARIA MÚZEUM
PREDÁTOROK – Az élővilág ragadozói. Időszaki kiállítás a szombathelyi Savaria Múzeumban. Ragadja meg az alkalmat! Látogasson el a kiállításra, amely közelebb hozza a ragadozók rejtélyes világát és eloszlatja a bennünk élő tévhiteket, félelmeket. Néhány óriási, mozgó ragadozómodell élethűen mutatja be az alkalmazott vadászati technikákat, de mellettük még sok ragadozó és zsákmányszerzési trükkjük ismerhető meg. Az interaktív kiállítást számtalan más különleges látványelem és kipróbálható játék is gazdagítja.

SZULTÁNIA (BM-UDVAR)
A Mira Orient orientális tánccsoport, a Vaskarika.hu kulturális weboldal és a „Kézfogás a gyermekekért” Szociális Egyesület programjai a varázslatos Kelet szívébe, Szultániába repítik a Karneválozót. A táncelőadások és -tanítás mellett hennafestés és jósda várja a felnőtteket, kézműveskedés és Sherezádé meséi a kisebbeket. Betekinthetünk itt a Szeráj életébe, láthatunk kígyóbűvölést, készíthetünk trombitát, pajzsot, fátylat, legyezőt, de még oszmán birodalmi fotót is. Mindezeken túl váratlan látogatók is feltűnnek a Hárem környékén – „tiszteletüket teszik” a Fekete Sereg zsoldosai és a Római Birodalom legionáriusai is.

AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
A Karnevál vendégei most premier előtt megnézhetik A kilencedik légió című „történelmi akció filmet” az AGORA – Savaria Filmszínházban augusztus 19-én 20.00 órától! Neil Marshall lebilincselően izgalmas akciómozija a Krisztus utáni második évszázad Britanniájában játszódik, ahol Quintus, a Római Birodalom határszéli erődít ményén való barbár rajtaütés egyetlen túlélője csatlakozik Virilus legátus legendás kilencedik légiójához, mely északnak tart, hogy kiűzze a piktek rettegett hordáit. Amikor a légiót megtámadják, és Virilust elfogják, Quintus egy maroknyi katonával tovább küzd az ellenséges vonalak mögött az életben maradásért...


Az elmélyülő gazdasági válság jellemző krízistünete a kultúra támogatottságának, valamint a kulturális költéseknek a jelentős visszaesése, mely 2010-ben drámai hatásokkal járhat a szférára nézve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az értékteremtés eme jelentős színtereinek háttérbe szorulását tétlenül nézhetjük.

A Savaria Történelmi Karnevál költségvetése önkormányzati támogatásból, saját bevételekből, szponzorációból és pályázati támogatásokból tevődik össze. Az idei rendezvény költségvetése a megelőző évhez képest kb. 30-40 %-kal csökken, bár a végleges számokat – a bevételi mutatók ismeretében – a Karnevál után ismerhetjük csak meg.
A költségvetési kiesés azonban nem mehet a rendezvény színvonalának rovására, így a Karnevál programkínálata idén is színes és változatos – élménydús szórakozást, felhőtlen kikapcsolódást és kulturális töltekezést egyaránt ígér.
A Savaria Történelmi Karnevál értékmegőrző és értékteremtő munkája megkérdőjelezhetetlen, így idén is arra törekszünk, hogy a minőségi kultúra iránt fogékony látogatókat Szombathely történelmi díszletei közé csábítsuk gazdag programkínálatukkal.