Hírek

SEK korszerűsítés

2011. szeptember 21., 14:03

Több mint 400 millió forintot fordíthat energetikai korszerűsítésre a Savaria Egyetemi Központ. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően megújul a természettudományi karnak otthont adó "C" épület és az Ady téri kollégium. A teljeskörű szigetelés és nyílászárócsere révén jelentős összeget spórolnak meg a rezsiből. Folyamatban lévő pályázataiban megújuló energiaforrások hasznosítását is célként fogalmazta meg az intézmény.

SEK korszerűsítés

Közel 30 éve épült az egyetem Ady téri kollégiuma, azóta nem történt komolyabb átalakítás. Most lehetőség nyílik a korszerűsítésre a Környezet és Energia Operatív Programban elnyert több mint 400 millió forintnak köszönhetően. Az projekt részeként az energiatakarékosság jegyében újul meg a természettudományi karnak helyet adó "C" épület is. Az előzetes számítások szerint a beruházás révén közel 60 százalékos megtakarítást tudnak elérni.

Tóth Péter - kollégiumigazgató, NyME-SEK
"Mind a két épület esetében szigetelés, tetőtéri szigetelés, nyílászárócsere történik, és energiatakarékos csap- és zuhanytelepeket szerelünk fel."

Most folyik a közbeszerzési eljárás, ha minden jól megy, még idén elkezdődhetnek a munkálatok. Több pályázat is előkészítés alatt áll, melyekben az intézmény megújuló energiaforrások hasznosítását tűzte ki célul.

"Olyan jellegű támogatottsága van ennek, amit érdemes meglovagolni."

Korszerűsítenék a sportcsarnok világítását, és napkollektorokkal biztosítanák a melevizet. A tervek szerint az esővizet és a zuhanyzókban elfolyó melegvíz hőjét is újrahasznosítanák, szélgenerátort és hőszivattyút telepítenének. Ezek a források várhatóan októberben nyílnak meg a pályázók előtt.