Hírek

Semmelweis-nap - átadták az önkormányzat legrangosabb egészségügyi kitüntetéseit

2022. június 30., 18:24

A Semmelweis-nap alkalmából átadták az önkormányzat legrangosabb egészségügyi kitüntetéseit szerdán a Városházán. A Pro Sanitate Savariae Életműdíjat Török Ilona háziorvosnak és Hadarits Ferencnek, a Markusovszky-kórház Központi Labor vezetőjének ítélték oda, ők az elismerést a Szent Márton Gálán veszik majd át. További nyolc kiváló szakembert díjaztak.

 

Semmelweis-nap - átadták az önkormányzat legrangosabb egészségügyi kitüntetéseit

Semmelweis Ignác születésnapja, július elseje a magyar egészségügy napja. Az ilyenkor hagyományos ünnepségen Nemény András mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott, az orvosok, ápolók tudásukkal, tehetségükkel, erejükkel, szakmai meggyőződésükkel sokat tesznek a kiszolgáltatott emberekért. Jó, ha bizalom és felelősség jellemzi a betegek és az egészségügyi dolgozók viszonyát.

Nemény András - polgármester
"Meg kell tanulnunk azokat, akik számunkra fontosak, és az egészségügyi dolgozók ilyenek. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a város nevében köszönetet tudok mondani a munkájukért, és a sok-sok jóért, amit a városlakók kaptak önöktől."

Az elismeréseket Nemény András polgármester, László Győző alpolgármester és Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke adta át. A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj II. fokozatát Herczeg Tiborné, a mellkassebészeti osztály orvosírnoka kapta, aki 1992 óta dolgozik a Markusovszky-kórházban. Ezt az elismerést vehette át Gats Éva, a tüdőgondozó és tüdőszűrő csoportvezető asszisztense is, a méltatában példamutató lelkiismeretességét, valamint a covid-helyzetben való rendkívüli helytállását emelték ki. Díjazták Palkó Györgyit, a Váci Mihály utcai orvosi rendelő betegirányító diszpécserét a járványhelyzet nehézségei közepette végzett odaadó munkájáért. Elismerésben részesült Meszes Éva, a mentőszolgálat regionális szervezetének titkárságvezetője, aki 2007 óta látja el adminisztratív feladatait nagyfokú precizitással.  

A Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért díj I. fokozatát vehette át Déri Viktória a Szent Márton utcai rendelő védőnője, hozzá tartozik a város keleti része és Zanat. Díjazták Pozsonyi Anita védőnőt is, aki három iskola tanulóit látja el nagy türelemmel és szorgalommal.

Szombathely Egészségügyéért díjban részesült Péter László János, a Rumi úti rendelő nyugalmazott háziorvosa, aki 36 éven keresztül praktizált. És ugyancsak a Szombathely Egészségügyéért díjat vehette át Plander Márk, a Haematológiai Osztály vezető főorvosa, akinek szakmai felkészültsége, betegekhez, munkatársakhoz való hozzáállása példaértékű.

A Pro Sanitate Savariae Életműdíjat a Szent Márton Gálán adják át Török Ilona háziorvosnak és Hadarits Ferenc osztályvezető főorvosnak.