Hírek

Sok civil csoport is részt vett a karneválon

2017. augusztus 28., 17:20

Táncházzal várták az érdeklődőket az idén első alkalommal berendezett Magyar Udvarban, ahol az Ungaresca volt a házigazda. Szombathely más civil szervezetei is bemutatkoztak a karneválon, ahová testvérvárosi vendégek is érkeztek: Vajdahunyadról több mint 30 diák élvezhette a historikus fesztivált.

Sok civil csoport is részt vett a karneválon

A szombathelyi egyesületek kiadványokkal, bemutatókkal vagy színpadi produkciókkal adtak ízelítőt tevékenységükből. Zenés és irodalmi műsorok váltották egymást a Civil Korzó színpadán - a vasi múzeumbarátok például tréfás versekkel szórakoztatták a közönséget.

Az állatvédők kutyákkal érkeztek, azt mondják, egy ekkora rendezvényen mindig akad, aki szívesen visz haza egy gazdátlan ebet.  

Csollányné Horváth Krisztina elnök, Fekete István Állatvédő Egyesület
Gyakran előfordul, hogy messzebbről jött vendégek fogadnak itt nálunk örökbe kutyust, vagy úgy, hogy visszajönnek majd érte a karnevál utáni hetekben, vagy úgy, hogy egyenesen innen vitték.

A színpadi programok szünetében vérpezsdítő dallamokkal keltett figyelmet az egyik szombathelyi táncsoport, akikkel akár a kubai salsát is ki lehetett próbálni.
 
Hencz Krisztina csoportvezető, Salsa la Vida Tánccsoport
Nem csak a fiataloknak szól ez a tánc, hiszen a csapatunk, a Salsa la Vida átlagéletkora 45 év, és mindenki szívvel-lélekkel táncolja ezt a táncot. 05:58 számunkra ez nemcsak egy tánc, hanem egy életérzés is.

A tánc az esti programok között is helyet kapott. Idén első alkalommal nyitotta meg a Magyar udvart az Ungaresca, akiknél mások mellett vasi, moldvai és horvát táncokat lehetett tanulni.

Horváth Győző
Mi úgy gondoltuk, hogy a karnevál feelingjébe belefér az, hogy egy folkudvar, egy magyar udvar legyen, ahol a magyar néptánc, népzene megjelenik, és ahogy látjuk, elég sokan vannak itt.

A karneválozók között voltak idén is a Szombathely testvérvárosából, Vajdahunyadról érkezett, nehéz sorsú diákok, akiket az önkormányzat látott vendégül.  

Györgyi Mária
“Nagyon vártam, mivel nem nagyon van sok esélyem, hogy ide eljussak, és nagyon örülök, hogy részt vehetek.”

A 31 fős csoportot Puskás Tivadar polgármester köszöntötte.

Kofity Magda- csoportvezető
“A kiváló tanulmányi eredményei alapján jöttek el. Ezen kívül nagyon sok olyan önkéntes diákunk van, aki szintén részt vehetett, pont azért, mert az önkéntes munka az nagyon fontos ott a szórványban.

A fiatalok előbb a Városháza erkélyéről figyelték a nyüzsgést, majd ők is elvegyültek a színes forgatagban.