Hírek

Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi fenyőfát öltöztessenek ünnepi díszbe karácsonykor

2023. december 21., 12:11

Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi fenyőfát öltöztessenek ünnepi díszbe karácsonykor. A legnépszerűbb még mindig a kivágott luc és a Nordmann, a cserepes és földlabdás fákat viszont kevesebben keresik. Az árakon emelniük kellett a termelőknek.

Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi fenyőfát öltöztessenek ünnepi díszbe karácsonykor

Hollósy Rozanna édesapjával érkezett a piacra, hogy a család számára karácsonyfát válasszanak. Egy kisebbet és egy nagyobbat keresnek. Még mindig fontos számukra, hogy igazi fenyőt díszítsenek karácsonykor.

Hollósy Rozanna

“Az illata nagyon fontos szerintem, hozzátesz a karácsony hangulatához.”

Hollósy Zsolt

“A természet neveli ezeket a fákat, és utána visszakerül a természetbe, ahogy össze is gyűjtik, az önkormányzat visszagyűjti a fákat és hasznosítja, én úgy gondolom, hogy ez egy sokkal jobb, természetbarátabb megoldás, mint egy műfenyő.”

A vásárlók leginkább a lucfenyőt keresik, de a Nordmann is népszerű. 6:20 Az utóbbi években elterjedtek a cserepes és földlabdás karácsonyfák is, ezeknek az az előnye, hogy az ünnep után ki lehet ültetni. Ezekre azonban idén visszaesett a kereslet.

Pungor Géza - termelő

“Szerintem a kereslet is kicsit visszaesett belőle, de ugye sokan úgy vannak vele, hogy vagy a műfenyő vagy a hagyományos fenyő, vagyis a fenyő.”

A város másik felén, a Domusnál is árulják a szebbnél szebb fenyőket. Itt is megtalálható a luc, és a Nordmann kivágva és cserepesen is. 4:28 Az árakon idén emelniük kellett a termelőknek.

Koch Etele - termelő

“Mi tavaly nem emeltünk árat, 6500 volt métere, idén emeltünk 500 ft-ot 7000 ft lett métere.”

Az előző évek tapasztalata szerint a legtöbb vásárló az ünnep előtti héten szerzi be a karácsonyfának való fenyőt.