MNB
MNB - 2

Hírek

Sorra járja a települések iskoláit és önkormányzatait a szombathelyi járási tankerület vezetője

2013. január 25., 16:39

A megbeszéléseken a vagyonhasználatra és - kezelésre vonatkozó feltételeket rögzítik. Mint közismert, az év elejétől állami fenntartásba kerültek az általános iskolák, és a kisebb településeken az intézmények működtetése is az állam feladata.

Sorra járja a települések iskoláit és önkormányzatait a szombathelyi járási tankerület vezetője

A 800 lelkes Söptén összevont osztályban, de bizonyos órákon bontott csoportban tanulnak az alsó tagozatosok. A 4 évfolyamra 25-en járnak.

Polgárné Nikl Mária tagintézmény-vezető
Jellemző az, hogy a nagycsoportos óvodásoknak a 99 százaléka idejön az iskolába. Érdeklődtem, úgy néz ki, hogy 9 elsősünk lesz szeptembertől, aminek nagyon-nagyon örülünk.

Januártól az önkormányzat helyett itt is az állam lett az iskola fenntartója. A település szerette volna legalább az intézmény működtetését válllani, és szeptemberben még úgy látszott, lesz is rá pénze. Amikor viszont kiderült, hogy a költségvetésük idén alig több mint  a felére csökken, a képviselőtestület visszakozott.

dr. Erdősi Lászlóné körjegyző
Ebben az évben az önkormányzat váhatóan 17 millió forinttal fog gazdálkodni, gondolom a számok egyértelműen tükrözik, hogy nem tud bevállani  ebből 3 millió forintos működési kiadást az iskolára.

Így Söptén az intézmény működtetője is az állam lett, ahogy csaknem minden, 3 ezer lélekszámúnál kisebb településen. Ez azt is jelenti, hogy a falu nemcsak a fenntartás költségét, például a pedagógusok bérét kapja meg az államtól, hanem minden egyéb szükséges forrást is.

Fodor István igazgató, szombathelyi tankerület
Minden olyan költséget, a rezsiköltségeket, a technikai dolgozók bérét, az összes, oktatással kapcsolatosan felmerülő költséget, sőt még azokat a buszköltségeket is mi fedezzük, amikor mondjuk a besikolázási körzethez tartozó intézménybe bejáró diáknak a buszköltségét mi fogjuk a továbbiakban fizetni, nem az önkormányzat.

A szombathelyi járásban a megyeszékhely mellett csak Vép és Táplánszentkereszt vállalta általános iskolájának működtetését. A vagyon, így az iskola épülete mindenütt az önkormányzatok tulajdonában marad. A használatukra vagy kezeésükre vonatkozó szerződéseket  anapokban köti meg velük a tankerület vezetője.