Hírek

Stabilan próbálják tartani a burgonya árát a szombathelyi piac zöldségkereskedői

2022. január 20., 14:57

Most 250 és 300 forint közötti összeget kell fizetni kilójáért. A spanyol, olasz termékekre nem rakódik rá a rezsi, azok némileg olcsóbbak - a magyarnak viszont jobb a minősége. A karfiol és a saláta ára az egekbe szökött.

 

Stabilan próbálják tartani a burgonya árát a szombathelyi piac zöldségkereskedői

A két leggyakoribb burgonyafélét kedveli a legtöbb vásárló. A Franciaországból importált pirosnak jobb az állaga a főzéshez, nem esik szét, és az ára ugyanannyi, mint a sárgáé.

Szabó Antalné
“Ez a piros krumpli, ami itt van, én ezt szeretem, a piros héjú krumplit szeretem. - Mennyiért vásárolja? - Hát ugye én egyedül vagyok, minden héten azért kijövök a piacra, egy két kilót veszek, és akkor az nekem elég.”

Vannak, akik alaposan betáraznak ősszel a krumpliból - őket nem érinti egy esetleges drágulás. Ha fagytól védett helyen tartják, nem is romlik meg.

Móricz Ferencné
“Van egy barátnőm a gencsi hegyen, és őtőlük megveszem a - bizony jó sok - 50, plusz még 30 kiló burgonyát, az nekünk elég. - Egész télre, és hogyan tartósítják? - Hát van egy jó kis garázsom, és abban lerakjuk, és nagy krumpli fogyasztó a család.”

A krumpli kilója itt 300 forint, ezekben a zsákokban öt kiló van, a magyar fajtából. Egy-egy család hetente 2 zsákkal is vásárol, jól ismeri a visszatérő vásárlóit Horváth Emil. A kereskedő a magyar zöldségre esküszik.

“Olyan gyönyörű, nézze, piros, ha kettévágom, olyan gyönyörű szép, sárga belül, hogy csodálatos, mindenre használhatja, hasáb, kocka krumplinak, tört krumplinak,  mindenre használhatja, és a lényege az, hogy nem mondom, hogy hol, azt ma elkészíti, és holnaputánra olyan gumissá válik, de ez még három nap múlva, ha hűtőbe teszi, állagát ugyanúgy megőrzi.”

Ez az édesburgonya alföldi, és tökéletes az állaga, jól használható a főzéshez. Legtöbben azonban jól megnézik az árakat, és csak a sima krumplit vásárolják. Van olyan magyar zöldség is, ami - a rezsiköltség miatt - alaposan megdrágult.

Horváth Emil - tulajdonos - Németh-Ker Bt.
“Hát a karfiol. Karfiol ugye sajnos nemigen van, azok mennek fölfele, a saláta is megy, mert sokat kell rá fűteni, de se a spenót, se a sóska, se a zeller, csak a karalábé is feljebb ment, mert hát arra fűteni kell itt, Spanyolországban vagy Olaszországban nem kell.”

A vásárlók szerint a levesbe való zöldség ára is jelentősen megemelkedett. A kereskedők azt mondják, hogy - bármi történik is - a krumpli árát igyekeznek stabil, megfizethető szinten tartani. Ez a vásárlók és az árusok érdeke is.