MNB
MNB - 2

Hírek

Strasbourgban járt a Szombathelyi Médiaközpont uniós magazinjának stábja

2021. december 01., 17:57

Végéhez közeledik a Szombathelyi Médiaközpont mintegy 30 millió forint értékű pályázati programja, melynek köszönhetően havonta jelentkezett EUROINFO című magazinműsorunk. Idén februártól tíz hónapon keresztül mutattuk be nézőinknek az unió szerepét, demokratikus értékeit, a döntések magyarországi hatásait. Stábunk a pályázat keretében nemrég Strasbourgban járt, hogy közelebbről is megismerkedjenek az Európai Parlamenttel.

 

Strasbourgban járt a Szombathelyi Médiaközpont uniós magazinjának stábja

Háromfős stábunk - Csonka Attila szerkesztő, Vörös András operatőr és Nagy Jácint fotós - november 21-én utazott el a francia városba. A háromnapos program célja az volt, hogy megtekintsék, megismerjék az Európai Parlamentet és összeállításokat készítsenek helyben mindarról, amiről tíz hónapon át a Szombathelyi Televízió stúdiójában közvetve már szó esett. Bepillanthattak a novemberi plenáris ülés témáiba, a képviselők munkájába - több magyar delegálttal interjú készült, köztük Járóka Líviával is, akinek szívügye a roma integráció.

Járóka Lívia - EP-képviselő (Fidesz)
"Sokkal jobb a helyzet, mint volt, és most, hogy 2030-ig elfogadtunk egy dokumentumot, pl. az eredményem mérhetőségéről, a tagállamok büntethetőségéről, Magyarország sokkal gyorsabban halad szegénységfelszámolásban és kisebbségi ügyekben, mint a többi tagállam."

A képviselők épp ezekben a napokban vitatkoztak az uniós agrárpolitikáról, mely komoly változásokat hoz a hazai mezőgazdaságba is.

Győri Enikő - EP-képviselő (Fidesz)
"A környezeti fenntarthatóság egyre nagyobb kihívás, ebben lépni kell, de abban bízom, hogy a kialakult kompromisszum vállalható a magyar gazdák számára is, meg fogjuk szavazni az új közös agrárpolitikát."

Terítékre került az uniós egészségügyi program is, amelynek kidolgozója Ujhelyi István, célja pedig az egységes ellátás megvalósítása a tagállamokban.

Ujhelyi István - EP-képviselő (MSZP)
"Testi és lelki egészséghez való hozzáférés alapvető jog, amit meg kell tudni adni. A gyerekeimnek, attól, hogy Magyarországon születtek, még járhat nekik ugyanolyan színvonalú ellátás, mint más országokban."

A Strasbourgban felvett interjúkat az EUROINFO utolsó két kiadásában sugározzuk. Az első rész már visszanézhető a Szombathelyi Televízió honlapján, Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán, a következő adással pedig jövő csütörtökön jelentkezünk. Az összeállításokban nem csak az Európai Parlament, de a francia-német kisváros történelmi látnivalói, hangulatos utcaképei is feltűnnek.