Hírek

Sugár Judit, a Szombathelyi Televízió vágója kapta idén a Szombathelyért Sajtódíjat

2023. március 15., 18:57

Az elismerést a 13. alkalommal megrendezett Sajtóünnep keretében adták át. Elismerték a sajtófotó pályázatra érkezett legjobb felvételek készítőit is: négy kategóriában osztott díjat az önkormányzat. A pályaművekből a káptárban nyílt kiállítás, mely április 12-ig látható.

Sugár Judit, a Szombathelyi Televízió vágója kapta idén a Szombathelyért Sajtódíjat

Március 15. a szabad sajtó napja is - ez alkalomból indult útjára 13 éve a Szombathelyi Sajtóünnep, Angyal László újságíró ötlete alapján. Rá is emlékezett köszöntőjében Nemény András, aki elmondta, az esemény a város igazi értékévé vált. Idén 17 hivatásos és szabadúszó fotós 161 képet küldött be a sajtófotó-pályázatra, négy kategóriában.

Nemény András - polgármester
"Látszólag különböző kategóriák, de egy valami összeköti őket, az élet. Az élet itt nálunk, Szombathelyen."
 
A képeket a Benkő Sándor, MÚOSZ nagydíjas fotóriporter vezette szakértő zsűri értékelte, anonim módon. Hír/esemény kategóriában Mészáros D. Zsolt, a nyugat.hu fotósa nyert egy hajléktalanszállón készült képpel, ami azt üzeni, bárki kerülhet hasonló helyzetbe. A kultúra/művészet témájú képek között Büki László Folk levitáció című felvétele lett első díjas, ami a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadását örökíti meg.

Büki László - fotós, újságíró, szerkesztő, Vaskarika.hu
"Ez a pillanat négyszer jött el a koreográfián belül, mind a négyet sikerült elkapnom, de ez lett a legtökéletesebb, mert a szoknyák alatt nem látszik egyetlen láb sem, és olyasmi hatást kölcsönöz, mintha levitálnának a táncosok."

Sport kategóriában szintén Büki László nyert, egy ketrecharc-gálán készült képpel. Külön kategóriában Mészáros D. Zsolt Ez a hely is Szombathely… című sorozatát díjazták.

Mészáros D. Zsolt - fotós, nyugat.hu
"Nyilván a szépeket mindenki lefényképezi, de én szeretem azokat a helyeket, nem is tudom, amiben van valami egzotikus talán, ami megfog, van benne némi geometria."

Különdíjas lett Vágvölgyi Bálint: A futás öröme című képe és Cseh Gábor ukrán menekült gyerekeket ábrázoló sorozata. Az Angyal László-emlékdíjat idén Vámosi Áron Frissítő című képe érdemelte ki. A Szombathelyért Sajtódíjat idén kollégánk, Sugár Judit vágó kapta, aki 1994 óta a Szombathelyi Televízió munkatársa. Beszédében elmondta, számára a tévé jelenti a mindent, és külön büszkeség, hogy háttérmunkásként kapta meg a díjat. Az elismerést annak a mintegy 300 kollégájának ajánlotta, akik az évek során a szerkesztőség munkatársai voltak.

Sugár Judit - vágó
"Szerencse, amikor azt csinálod, az a munkát, amit szeretsz, imádsz, és szerintem a gyerekeim kicsit nehezteltek ezért, hiszen minden este vigyázzban kellett ülniük a Híradó előtt, néztük volt-e hiba, jó volt-e. Kicsit fanatikus is voltam."

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a televízió szerkesztőségében páratlan értékteremtő munka folyik, hiszen mozgóképen rögzíti a város életét. Az így létrejött archívum pedig pótolhatatlan érték.