Hírek

Szabaduló fogvatartottak visszailleszkedését segítő együttműködés

2021. október 20., 14:40

Együttműködési megállapodást írtak alá nemrégiben a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetői. Céljuk, hogy közösen segítsék a szabaduló fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy többségük kapcsolati hálója sérül a börtönévek alatt, a család elfordul tőlük, sok esetben adósság is terheli őket, és így szinte törvényszerűen csúsznak vissza a bűnözői életmódba.

A programban a máltai szeretetszolgálat önkéntesei, a Szent Márton Köpenye Alapítvány munkatársai, a börtönlelkészek és a pártfogói szolgálat tagjai is részt vesznek. A szabadulás előtt fél évvel felveszik a kapcsolatot az érintettekkel, segítenek munkahelyet, lakhatást találni, és közreműködnek az adósságrendezésben is. Az egész társadalom érdeke, hogy az eltévelyedettekből dolgozó, adózó állampolgárok váljanak. A megbotlott ember nem kitaszítandó selejt, segíteni kell őt a talpraállásban - vallja Székely János megyéspüspök, aki a lelki támogatást is rendkívül fontosnak tartja.

Székely János - megyéspüspök
"Amit az együttműködésben az egyházunk hozzá tud tenni, az az emberi segítség, a lelki segítség, a szociális emberi szeretetháló, amivel szeretnénk fogadni a szabaduló fogvatartottakat. Ha valaki tényleg a semmibe érkezik, nincsenek barátai, rokonai, elszakadtak tőle, legyen egy kis emberi háttér körülötte, aki megkérdezi, meglátogatja, és a sorsát legalább az első lépésekben kíséri, segíti.