MNB - 2
MNB

Hírek

Számos kiaknázatlan területe van a magyar-szlovén együttműködésnek a határmenti térségben

2013. május 28., 18:35

A turizmusban, a gépgyártásban vannak még lehetőségek, hangzott el szentgotthárdi konferencián.

Számos kiaknázatlan területe van a magyar-szlovén együttműködésnek a határmenti térségben

Szentgotthárd sokat profitált az elmúlt években Szlovénia és Ausztria közelségéből, a szomszéd országokkal való együttműködésből. Többek között közös ipari parkot hoztak létre az osztrákokkal, de további fejlesztéseket valósított meg pl. az Opel is. Uniós pályázatoknak köszönhetően fejlődött a város infrastruktúrális hálózata, felépült a fürdő. Éppen ezért optimistán tekint a városvezetés a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak elé.
Szentgotthárd Járműipari Központtá válását. Kiemelt térség, milliárdos nagyságrendben kell, hogy a térségbe fejlesztések jöjjenek, új munkahelyek.

Értékes tapasztalatokat szereztek az elmúlt 7 év alatt a magyar és szlovén szakemberek. 41 projekt nyert támogatást különböző célokra a magyar-szlovén pályázatokon, hangzott el egy szentgotthárdi konferencián. Ezt kevésnek értékelik a szakemberek. Egy-egy projekt összköltségvetése kb. 200 millió forint volt. Ez túl nagy falat volt a kistelepüléseknek, így a térség egyes területeiről nem is adtak be pályázatokat.

Számos területen van együttműködési lehetőség a határmenti térségben. Szakemberek szerint jobban kellene építeni az egészségturizmusra, a termálvizekre, a gépgyártásban való együttműködésre.  

Dusan Snoj, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi konzulja
Áder János köztársasági elnök látogatásán elhangzott az is, hogy az együttműködést a két ország között a régiókban kellene erősíteni. Hiszen abban az esetben, hogyha csak Budapest és Ljubljana koordinál akkor elvesznek a helyi erők, a lendület, a határmenti területe fejlődési lehetősége. Itt nagyon sokat hallottunk arról, hogy valamelyik terület az együttműködés alapja. És mi Szlovéniában úgy gondoljuk és azon dolgozunk, hogy a Szlovéniából érkező cégek és beruházások, abban az esetben ha Magyarországon akarnak terjeszkedni akkor nekik a magyar kaput Szombathely, Zalaegerszeg vagy Szentgotthárd városa jelentse.

Az elmúlt 7 évben 25 millió euró - kb. 8 milliárd ft - állt rendelkezésre magyar-szlovén közös projektekre. Várhatóan ekkora összegből lehet programokat megvalósítani 2013 és 2020 között is a térségben. Azt, hogy mik lesznek ezek a következő hónapokban készítik elő a szakemberek.