Hírek

Szarka Zoltán Szombathely díszpolgára - Szent Márton Napi Díjátadó Gála

2012. november 12., 16:46

Szent Mártonra, Szombathely Európa-szerte ismert szülöttjére emlékezett a város a hétvégén. Ahogy ez már hagyomány, Márton-napja alkalmából ünnepi gálaműsor keretében adták át a város legmagasabb rangú elismeréseit.

Szarka Zoltán Szombathely díszpolgára - Szent Márton Napi Díjátadó Gála

Szakmai és életműdíjakat vehettek át azok, akik tevékenységükkel évtizedeken át szolgálták a várost.

Régi hagyomány Szombathelyen, hogy Szent Márton ünnepén a figyelem középpontjába kerülnek mindazok, akik sokat tettek a városért. Köszöntőjében Hende Csaba honvédelmi miniszter felidézte a Savariában született szent cselekedetei közül azt, amikor köpenyét megosztotta a koldussal.

"Így vagyunk egy kicsit mindnyájan, van egy köpenyünk. Kinek kisebb-kinek nagyobb, mert hát nem születtünk egyformának. Aztán az dönti el, hogy mennyire élünk értékes életet, hogy ennek az átvitt értelemben vett köpenynek mekkora részét vagyunk hajlandók odaadni másoknak.  Ma este azokat ünnepeljük, akik a legnagyobb részt adták másoknak az életükből."

A gálán először a szakmai elismeréseket adták át.

Az Ifjúságért-díjat Borsos László, az MMIK Logo Ifjúsági Szolgálatának  vezetője kapta. A Gothard Jenő-díjat Szimandel Dezső vízépítőmérnök, a Hefele-díjat Gáspár Péter építész tervező vehette át. Nagy Erzsébet, a Polgármesteri Hivatal kommunális és környezetvédelmi irodavezetőjét Brenner-díjjal jutalmazták. A Szombathely Közbiztonságáért elismerést Károlyi Albert, a polgárőr egyesület tiszteletbeli elnöke kapta. Horváth Boldizsár-díjat vehetett át a Polgármesteri Hivatal közigazgatási területen dolgozó három munkatársa: Molnár Vilmosné, Székely Józsefné és Guba Zsuzsanna.

Szombathely sportjáért életműdíjat kapott Gráczer György, a kosárlabda klub ügyvezetője. A Szociális munkáért életműdíjat Horváth Istvánné, az Egyházmegyei Karitász családokat segítő szolgálatának vezetője érdemelte ki. A Pro Sanitate Savariae" Életmű-díjat Tarján Jenő kardiológus vehette át, aki köszönő szavaival Puskás Tivadar polgármesternek is jobbulást kívánt. Pedagógiai munkájért Kikindai Kistóf, kulturális tevékenységért Pávé Kálmán kapott életműdíjat. Világbajnok free-style focisták köszöntötték a város új díszpolgárát. Szarka Zoltán 13 évesen lett igazolt labdarúgó Répcelakon, később a Szombathelyi Dózsa Egyesület, 1962-től pedig a Haladás játékosa lett. A mexikói olimpián felállhatott a dobogó legfelső fokára. Hosszú éveken át kapusedzőként segítette a Haladást. Sikeres pályafutását korábban több díjjal jutalmazták, most neki ítélték oda az önkormányzat által adományozható legmagasabb rangú kitüntetést, a díszpolgári címet.