Hírek

Szemétszedést szerveztek hétvégén a parkerdei telektulajdonosok

2023. március 21., 17:12

Szemétszedést szerveztek hétvégén a parkerdei telektulajdonosok. Két hete hasonló eseményt rendezett a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport, akkor többszáz zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze, de így is bőven maradt tennivaló. Az önkéntesek nagy területet jártak be, és néhány óra alatt jókora adag hulladékot szedtek össze.

Szemétszedést szerveztek hétvégén a parkerdei telektulajdonosok

A parkerdei Latex utcában gyülekezett az a kisebb baráti társaság, amely szabadidejét arra áldozta, hogy megtisztítsa a környéket a szeméttől.

Napjaink egyik legnagyobb kihívása az illegális hulladékelhelyezés elleni küzdelem. A szántóföldeken, erdőkben, utak mentén lerakott szemét szomorú látványa sajnos gyakori. Pedig szombathelyi lakcímkártyával számos hulladéktípus - meghatározott időközönként és mennyiségben -  ingyenesen elhelyezhető a Körmendi és az Erdei iskola úti lerakóban.

Stieber Anett
“A szemetet egy kijelölt pontra rakjuk le, onnan pedig az erdészet fogja hétfőn elszállítani. Mindenféle szemetet találtunk már. A hűtőtől elkezdve az autógumin át a cipő, ruha, a fólia… - minden megtalálható sajnos az erdőben. Az embereknek egyszerűbb ide kirakni, mint a szeméttelepen fizetni a lerakásért.”

Pedig 2021 márciusa óta, aki a hatóság által nem engedélyezett helyen jelentős mennyiségű szemetet elhelyez, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, kisebb szemetelés esetén közigazgatási bírság szabható ki. A Parkerdőt több ponton is mobil kamerák figyelik, az önkormányzat nulltoleranciát hirdetett a szemetelőkkel szemben. Mindez nem akadályozza meg a hulladéklerakók jogellenes tevékenységét, plusz munkát adva azoknak a civileknek - köztük gyerekeknek -, akiket továbbra is zavar környezetük beszennyezése.

Arnóci Ábel
“Ne szemeteljetek, emberek, mert nagyon sok munka összeszedni, és még nem tesz jót a természetnek!”

A Parkerdő egy része az erdészethez, más részei a szombathelyi, illetve a séi önkormányzathoz tartoznak, ezért a terület kezelése összetett. A mostani szemétszedéshez a szombathelyi önkormányzat zsákokkal és gumikesztyűkkel járult hozzá. Az összegyűjtött hulladékot az erdészet hétfőn szállította el.