Hírek

Szent Márton-erdei pihenőhely

2014. április 28., 13:46


Ismét felkerülhet a térképekre a Szent Márton-erdő. Az Újperint és Ják között található fiatal tölgyes ma is Szombathely közigazgatási területéhez tartozik és a 2016-os Szent Márton-emlékévre készülve, a turistatérképeken ismét jelölik. Az erdőrészen pihenőhelyet alakítottak ki.

Szent Márton-erdei pihenőhely

Gyalogos zarándokok érkeznek a Szent Márton-erdőbe. 11 kilométert tettek meg Szombathelyről, innen már csak 5 kilométer Ják. A kirándulókat már pihenőhely várja, az állomást ünnepélyes avatón adták át a kirándulóknak.
 
Puskás Tivadar – polgármester
„Megható szerintem és csodálatos ez a természeti környezet, ahol Szent Mártonról beszélhetünk.”
 
Nemcsak kulturális, hanem természeti attrakciókkal is készül Szombathely 2016-ra, a Szent Márton-évre.
 
Szommer Ildikó – igazgató, Szent Márton Programiroda
„Azoknak szántuk ezt a kis pihenőhelyet, akik gyalogosan indulnak felfedezni akár egy kulturális, akár egy örökségturisztikai emléket, és mindazoknak persze, akik Szent Márton útvonalán indulnak el, még ha csak esetleg Jákig jutnak és nem Tours-ig.”

A több száz hektáros erdőtömb elnevezése folyamatosan változott az elmúlt évszázadokban.

Varga László – erdőművelési előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
„A többségünk ma úgy nevezi, hogy Újperint és Ják közötti erdő, ez Szombathely közigazgatási területéhez tartozik. Orbán Róbert kinyomozta, hogy ez Szent Márton-erdő volt és ez alapján vissza fog tudni kerülni az erdészeti nevezéktanba is, olyan módon, hogy erdőtervi térképre is fel lehet írni, hogy ez a Szent Márton-erdő.”
 
Valószínűleg már 400 éve is a szent nevét viselte ez a terület.
 
Orbán Róbert – elnök, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi tanácsa
„Megnéztem a korabeli térképeket, amik az 1800-as években készültek, és azon szépen ott szerepel, hogy Szent Márton erdő vagy Szent Márton erdeje. És még visszakerestem aztán még néhány okleveles adatot az 1700-as, 1600-as évekig és láttam, hogy ez legalább az 1600-as évektől kezdődően, úgy az 1800-as évek végéig ezt a területet Szent Márton-erdőnek nevezték.”
 
2021-ben újítják meg legközelebb a térképeket, akkor a hivatalos atlaszokban is Szent Márton-erdő néven szerepel majd ez a tölgyes. A most avatott pihenőhely addig is várja a zarándokokat, a kirándulókat.