Hírek

Szent Márton nyomában

2015. június 10., 17:35

Felavatták a Szent Márton Kerékpáros Zarándokútvonalat Szombathely és Pannonhalma között. A 150 km-es útvonalat vasi természetjárók próbálták ki először annak a térképnek a segítségével, ami az útvonalhoz készült. Hazánkban egyedülálló, de Európában is csak kevés a példa arra, hogy a kerékpáros turizmus és a vallási zarándoklat összekapcsolódik.

Szent Márton nyomában

"Csak a legszükségesebb holmi, váltó holmi kell: legfontosabb az esőkabát, váltócipő, zokni. Egy kis hálócucc és valami ital."

Többek között ezek szükségesek egy kerékpáros túrához, mondta Nagy Erzsébet. Egyike volt annak a nyolc fős vasi csapatnak, akik először járták végig két keréken a Pannonhalma és Szombathely között kijelölt kerékpáros zarándokútvonalat.

"A mai napon tovább szándékozunk menni Ravazdra. Onnan az alternatív útvonalon menjünk tovább Sokorópátkára."

Az első napi útvonalat egyeztetik a zarándoklaton résztvevők azon a térképen, ami a kerékpáros útvonalhoz készült. Ezen nem csak az útvonal követhető, hanem a látnivalók és szállásajánlatok és egyéb hasznos információk is.

Tama István, igazgató – Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-Duntántúli Marketing Igazgatóság
Az, hogy egy kerékpáros turizmus és egy vallási zarándokútvonal közösen jelenik meg, erre kevés példát tudunk, de jó ez a dolog. De szeretnénk azt elkerülni, hogy a zarándokútvonalak egyfajta teljesítménytúrává alakuljanak, de azok vallási jellegének megőrzésével helyük van a kerékpáros turizmusban.

Pénteken indultak a Vasi Múzeumbarát Egylet Természetjáró Szakosztályának tagjai Pannonhalmáról. A mintegy 150 km-es távot két-három nap alatt lehet kényelmesen teljesíteni és közben megcsodálni a vallási és kulturális értékeket. Pl. megtekinthető a pannonhalmi főapátság, megkóstolhatók a Rába-közi települések kútjaiból folyó vizek, a Répcelaki Plébániához tartozó Szent Márton ösvény vagy Szombathely értékei.

Orbán Róbert, szervező – Szent Márton Európai Kulturális Útvonal
Ez az útvonal 3 egyházmegyét érint. A Szombathelyi Egyházmegyéből kb. 50 km-t, a Győri Egyházmegyét és a Pannonhalmi Főapátságot. Ez egy útvonal ajánlat. Azt javasoljuk, hogy tegyenek kisebb-nagyobb kitérőket, keressék fel a látnivalókat, ismerkedjenek meg az ott lakókkal.

Vasárnap érkezetek a résztvevők Szombathelyre, Szent Márton szülővárosába. A vasi megyeszékhely a kiindulópontja az Európai Szent Márton Kulturális Útvonalnak, amely összeköti a Szent Mártonhoz kötődő településeket a kontinensen.