MNB
MNB - 2

Hírek

Szeptember 17-ig lehet igényelni a Diákhitel 2-t

2012. augusztus 10., 18:16

Azok, akik az idén kezdik meg tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intzéményben, a diákhitel új formáját is igényelhetik. Az úgynevezett „diákhitel2” a korábbinál kedvezőbb feltételeket kínál, de csak azoknak, akik önköltséges képzésben tanulnak, és 35 évesnél fiatalabbak. Ezzel párhuzamosan továbbra is él a hitel korábbi, szabad felhasználású formája. A Savarai Egyetemi Központ hallgatói közül több mint 800 fiatalnak van diákhitele.

Szeptember 17-ig lehet igényelni a Diákhitel 2-t

A tanév közeledtével sokan tervezgetik már, miből fedezik majd a költségeiket. Az otthonról kapott támogatás nem mindig elég.

Baranyai Zsuzsanna
A nyáron én is próbáltam elmenni dolgozni, és megtakarítani egy kis pénzt, hogy segítsek nekik, meg majd meglátjuk, hogy a suli mellett - így első évesként - mennyi lehetőségem lesz rá, de megpróbálok majd én is kicsit dolgozni.

Egy egyetemistának az utazás, a szállás és az étkezés költségével mindenképpen számolnia kell. Zsuzsáék azt mondják, egy kollégista kijön havi 40 ezer forintból, de aki albérletbe költözik, legalább 60 ezret költ egy hónapban. A diákhitel szerintük nem jó megoldás.

Magyar Gergő
Nem éri meg, mert a diák hozzászokik ahhoz, hogy van havi szinten 40 ezer forint, amit elkölthet, vagy 50, és egyszerűen feléli. És miután elvégzi mondjuk az adott szakot, nem biztos, hogy kapásból jó húsos álláshoz jut, és nem biztos, hogy vissza tudja fizetni.

A diákhitel szeptemberben induló új fajtájával ez már nem fordulhat elő. Nem lehet ugyanis másra felhasználni, csak az önköltséges képzés finanszírozására. A pénzt ráadásul a Diákhitel Központ nem a hallgatónak, hanem közvetlenül az egyetemnek utalja. Ez a „diákhitel2" a korábbinál kedvezőbb, 2 százalékos kamatozású. A törlesztőrészletet az első két évben a minimálbér, aztán a két évvel korábbi jövedelem alapján számolják ki.  

Márkus Attila regionális képviselő, Diákhitel Központ Zrt.
A felvett hitel összegétől függően sávosan kerül megállapításra, hogy majd a hallgatónak, amikor a tanulmányait sikeresen lezárja, akkor az éppen aktuális tartozásának függvényében milyen havi összeget kell törlesztenie, itt is százalékos formában lesz a sávhoz hozzárendelve egy érték.

A törlesztőrészlet tehát a jövedelemtől, és attól függ majd, ki mekkora összeget vett fel. Ebben az idén már nagy különbségek várhatók, hiszen az önköltséges képzések tarifái nagyon eltérőek. A „diákhitel2"-t augusztus 15-étől szeptember 17-éig lehet igényelni a diakhiteldirekt.hu oldalon, de az adatlapokat postán kell eljuttatni a Diákhitel Központba.