Hírek

Szervezeti átalakítások várhatóak a Nyitra Utcai ÁMK-ban

2012. május 08., 18:00

Ha a májusi közgyűlés rábólint, szeptembertől az általános iskola az Oladi ÁMK-ba integrálódik, az óvoda pedig önállóvá válik.

Szervezeti átalakítások várhatóak a Nyitra Utcai ÁMK-ban

A változás oka, hogy a köznevelési törvény az iskolákat állami, míg az óvodákat önkormányzati fenntartásba rendeli. A mindennapokban ez nem jelent változást, a tanári kar és a székhely is ugyanaz marad, mint eddig.

Ebédidő a Vadvirág Óvodában, éppen gombalevest kanalaznak a gyerekek. Három csoportban 90 ovis jár ide. Az intézmény 2010 óta a Nyitra Utcai ÁMK részeként működik. Szeptembertől azonban várhatóan megváltozik a helyzet: az óvoda önállóvá válik, és önkormányzati fenntartásban marad. Erről rendelkezik az új köznevelési törvény, amely ugyanakkor az iskolákat állami kézbe adja.

Dr. Károlyi Ákos - osztályvezető, Egészségügyi és Közszolgálati Osztály
"A másik ok, amiért felmerült az átszervezés szükségessége, hogy olyan működési formát kell találni az intézmény számára, ami hosszútávú működést biztosít, emellett a szakmai önállóságot is meg tudja őrizni az intézmény. Így megtartja a közművelődés terén azt a sokszínűséget, ami eddig is jellemezte."

Az átszervezést a pedagógusok kezdeményezték: tárgyalásokat kezdtek az Oladi ÁMK-val, és szeptembertől tagintézményként működnek tovább, ha a közgyűlés erre igent mond.

Minden marad a régiben: továbbra is nyolc osztályban folyik majd az oktatás, és folytatódik a 2005-ben indult angol-magyar kéttannyelvű képzés is. A Nyitra Utcai ÁMK vezetője szerint az egyesülésnek több előnye van: olcsóbbá válik a fenntartás, könnyebb lesz a szakmai együttműködés a társintézményekkel, valamint a pályázatokon való részvétel is egyszerűsödik. A diákok, tanárok, szülők mindennapjai ugyanakkor nem változnak.

Győrváry Zsolt - mb. intézményvezető, Nyitra Utcai ÁMK
"A tanáraink itt fognak továbbra is tanítani, a gyerekek ide járnak iskolába, semmiféle változás a hétköznapjaikban nem lesz. Annyi, hogy más lesz az intézmény irányítása. Semmifajta olyan integrációra nem készül az intézmény és a környezete sem, ami drasztikus beavatkozást tekintene."

A két intézmény közös irányítás alatt, mellérendelt viszonyban végzi majd a tevékenységét szeptembertől. A változásokról hétfőn értekezleten tájékoztatják a szülőket.