Hírek

Szilvaszezon

2022. augusztus 16., 19:01

Bár a lekvárnak való szilva majd csak ősszel érik, már megjelentek a korai fajták a Vásárcsarnok standjain. Ezek ecetes szilvának, kompótnak valók, és jól fogynak. Idén szép és bőséges a termés, a szárazság ellenére is. Az ára nem változott tavaly óta, 500 forint körül adják kilóját.

 

Szilvaszezon

Megkezdődött a szilvaszezon a piacon, ládaszám sorakozik a hamvas gyümölcs a standokon.

Lendvai Lászlóné - őstermelő
"A szilvának még ezután jön a szezonja, még félérett, ez még ecetes szilvának, kompótnak való. Az apró szemű lekvárnak való majd később, szeptemberben lesz. Mindegyik finom, ízletes."

Ez a szilva Oladról érkezett, 9 fája van az őstermelőnek. A szárazság ellenére szép és bőséges a termés, volt olyan fa, amiről 120 kg-ot szedtek le. Nem permeteznek, mégsem kukacos a gyümölcs. Öntözik a fák tövét, így lett ilyen mutatós idén a szilvájuk. Ez a korai fajta még befőttnek való, sokan ecetesen teszik el, húsok mellé kiváló. Karácsonyra érik be igazán az üvegekben.

Lendvai Lászlóné - őstermelő
"A szilvát üvegekbe rakjuk, pici ecetet, cukrot, kis nátriumot bele, felforralni, ráönteni, dunsztba tenni, ennyi az egész, nagyon egyszerű."

A szilva kilója 500 forint - ennyi volt tavaly is -, a nagyobb szeműt 550-ért kínálják. Sokféleképpen elkészíthető: rumos szilvának, szilvás gombócnak viszik sokan, később lekvárnak, dzsemnek vásárolják akár nagyobb tételben is.

"Én teszek el reszteltnek, kompótnak, a sütőbe főzött lekvárt."

Kondorosiné Maczonkai Anna
"Ezt még nem kóstoltam, de árban elfogadható, ez most kóstoló lesz. Ha beválik, visszajövök. Étkezésre vásárol? Nem, majd eltenni is szeretnék, buktába, keményen, sütőben sütve."

"A piacfelügyelettel szemközti falon hirdetjük eseményeink, minden hónapban vannak ételkészítési programjaink, várjuk vendégeinket élőzenével, kézműves foglalkozással."

A Vásárcsarnok a helyi termelőket népszerűsíti, tőlük minőségi, vegyszermentes helyi árut lehet beszerezni. Rendszeresek a programok a piacon, és receptötleteket is adnak. Ilyentájt a szilvalekvárhoz kaphatnak tippeket a vásárlók.

Polákovics Marietta - ügyvezető, Szombathelyi Vásárcsarnok
"Az egyszerűbb recepteket kedvelik a vásárlók, de mindig megbolondítjuk valamivel. A nagymama lekvárjába egy kis fahéjat teszünk, amikor a sárgabaracklekvárt ismertettük meg, akkor a diabetikus verziót is ismertettük a vásárlókkal."

Csütörtökön 9 órától - augusztus 20-ához kapcsolódóan - kenyérünnepet szerveznek a piacon: megmutatják, hogyan készül a kovász, és különféle kenyereket is lehet kóstolni változatos ízű krémekkel, kencékkel.