MNB
MNB - 2

Hírek

Szív a szívért

2013. október 01., 18:41

A szív- és érendszeri megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Szív a Szívért Egyesület szeptember utolsó vasárnapján,  a Szív világnapján. A Fő téren ingyenes szűrvizsgálatokkal várták az érdeklődőket.

Szív a szívért

Az érelmeszesedés az egyik leggyakoribb rizikófaktora a megbetegedéseknek, minden második ember haláláért felel és egyre fiatalabbakat érint. A szívbetegségek megelőzése érdekében ajánlja a rendszeres vizsgálatokat a Szív a Szívért Egyesület is, amely legutóbb a Fő téren szervezett ingyenes kardioszűrést.

Hajdu Endre - elnök, Szív a Szívért Egyesület
“Aki még nem járt orvosnál, nem tud róla, hogy baja van, itt most megáll, kíváncsiságból, és hátha olyan értékeket mérünk, ami gondot jelenthet, és ezzel meg lehet előzni a szívbetegséget.”

Helyes életmóddal bárki sokat tehet a szíve egészségéért. A betegség elkerülésére az orvosok a dohányzás mellőzését, a kímélő ételek fogyasztását és a gyakori testmozgást ajánlják.

Gasztonyi Ferenc - kardiológus
“Egyre több kerékpározó embert látok a lakókörnyezetemben, elsétálva a Csónakázó-tó környékén, kocogó embereket látok. Én azt javaslom, hogy mindenki kövesse ezt a példát. Nem kell feltétlen fitness szalonban pénzt költeni. Biciklizni, futni, úszni mindenki tud. Ezt a napi harminc percet ha magára fordítja, hihetetlen jelentősége van az egészségre nézve.”

Sokan vettek részt a szűrőprogramon a Szív világnapján, melyet az egészségügyi világszervezet kezdeményezésére idehaza 2000 óta minden évben szeptember utolsó vasárnapján tartnak meg.

Fehér Mariann
“Az ember a saját egészségét nyilvánvalóan fontosnak tartja, és mint ahogy mindenki más, én is ezrt gondoltam, hogy eljövök.”

A rendezvényen testtömegindexet, vérnyomást, koleszterin- és vércukorszintet is mértek. Az eredményeket Németh Orsolya kardiológus értékelte.