Hírek

Szociális disznóvágás

2025. december 12., 23:30

Idén is megszervezte az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület a hagyományos szociális disznóvágását. A feldolgozott sertésekből 45 rászoruló családnak jutott húsadomány, amely nagy segítséget jelent a karácsonyi sütés-főzéshez.

Szociális disznóvágás

„Kedves egészségükre! A sajtó munkatársa is megkóstolhatja, ha úgy gondolja!”

Verőfényes napsütésben, kellemes már-már koratavaszias időben dolgozták fel a hasított félsertéseket az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület önkéntesei csütörtökön délelőtt Janzsó György újperinti házánál. Szorgosan darabolták a húst, a kocsonyához való körmöt, a zsírszalonnáról lefejtették a bőrt.

- Görcz Gyula Csaba - elnök, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
“Most már több mint tizedik éve van minden év végén adventben, karácsony előtt nagycsaládos disznóvágás. Idén is mint az elmúlt években 5 darab sertés, tíz darab hasított félsertés kerül feldolgozásra. Idén 45 család részesül húsadományban, illetőleg a segítők kapnak egy kis kóstolót.”

Már két hónappal ezelőtt kitűzték az időpontot a disznóvágásra. Az egyesület tagjai az elmúlt években nagy tapasztalatot szereztek, mindenki tudja, mi a feladata.

Janzsó György
„Megtörtént a darabolás már, a sonkák kialakítása, a szalonnák kialakítása. Most, úgy mondják felénk, hogy a töltött áru készül tehát a véreshurka, a disznósajt, a tokaszalonna. Most éppen ez folyik.”

Az asszonyok is rutinosan állították össze a névre szóló csomagokat. Több mint 5 kg hús és 2-3 karika hurka került a zacskókba. Ez nagy segítséget jelent a rászoruló családoknak a karácsonyi sütés-főzéshez.

Wiktoráné Szerdahelyi Emília - titkár, Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
„Minden csomagba úgy próbálunk, hogy legyen egy kis karaj, legyen egy kis comb, legyen egy kis darálthúsnak való. Most éppen azon dolgozom, hogy a nyesedékeket meg a nagyobb húsokat hogyan tudom bezacskózni. Később majd hurka jön bele meg, aki hát szeretne kocsonyát főzni, abba teszünk egy kis körmöt, egy kis bürkét. Próbálunk igazságosan, részarányosan osztani.”

Az alapanyagokból juthat a karácsonyi káposztás ételekbe, de sütve, rántva is el lehet fogyasztani. A szociális disznóvágást ezúttal is a szombathelyi önkormányzat 700 ezer forinttal, Kovács Krisztián perenyei vállalkozó pedig 300 ezer forinttal támogatta. Az eseményen az egyesület ifjúsági tagozatának fiataljai is segédkeztek. A konyhában a csapatnak tízóraira böllérmáj, ebédre pedig toroskáposzta készült. A húsadományt még aznap kiszállították a szombathelyi és környékbeli családoknak.