MNB - 2
MNB

Hírek

Szociális farm - Állattartás, növénytermesztés fogyatékos fiatalokkal

2021. október 05., 19:13

10-12 enyhe értelmi fogyatékkal élő fiatalt foglalkoztatnának azon a szociális farmon, amit az Arton Alapítvány tervez létrehozni Szombathely közelében. Már tárgyalnak egy terület megvásárlásáról, jövő szeptemberben nyitnának. Az állattartástól a lovagoltatáson át a növénytermesztésig számos tevékenységet végeznének a nyitott intézményben, amit előbb-utóbb bentlakásossá alakítanának. Szombaton bemutatkoztak a város közössége előtt is.

 

 

Szociális farm - Állattartás, növénytermesztés fogyatékos fiatalokkal

Almát nemezelhettek, különleges technikával festhettek, énekelhettek és táncolhattak is az érdeklődők fogyatékkal élő fiatalokkal közösen a moziárkád alatt. Az Arton Alapítvány létrehozói és tagjai azt akarták bemutatni, mekkora élmény együtt dolgozni az értelmi sérültekkel, és mi mindenre képesek ők. Számukra biztosítana munkát az a szociális farm, amit jövőre terveznek megnyitni Szombathely 50 km-es körzetében. Biodinamikus gazdaságban gyümölcsöt, zöldséget termesztenének, azokat fel is dolgoznák, lovakat és baromfiakat tartanának, és még a méhészkedésbe is belevágnának.    

Kozma Zoltán - alapító, Arton Alapítvány
"Elsőre 10-12 fiatalt tudunk felvenni, aztán szeretnénk bővülni akár 20-30 főig, valamint később támogatott lakhatású intézménnyé szeretnénk alakítani. Az a hely, amit kinéztünk, alkalmas lenne 10-12 apartman kialakítására, ahol ezek a fiatalok nemcsak dolgoznak, hanem lakni is tudnak, ez a hosszú távú cél."

Zoltán ötlete egy írországi példa alapján jött. Down-szindrómás fia, a 22 éves Áron odakint hasonló szociális farmon dolgozott, kisegített egy pékségben és az állatok körül, ami nagy élmény volt neki.

Kozma Áron
"Nagyon várom. Azért is várom a legjobban, mert akkor végre egy álmom valóra válik. Az volt az álmom, hogy segítsek az állatoknak, de úgy segítsek az állatoknak, hogy olyan emberekkel tudjak együtt dolgozni, akik szintén szeretik az állatokat."

Az Áronhoz hasonló fiatalok remekül megtalálják a hangot az állatokkal, és irányítás mellett gyorsan megtanulják a munkafolyamatokat. Az értelmes és rendszeres tevékenység önbecsülést ad nekik. Az alapítvány támogatók jelentkezését várja, akik akár anyagilag, akár kétkezi munkájukkal segítenének. A területvásárláshoz 40, a farm beindításához további 20 millió forintra van szükség. Nyitott intézményként szeretnének működni, gyerekcsoportoknak megmutatni, honnan jön a tojás, a tej, workshopokat és programokat szerveznének - együttműküdve a falusi közösséggel.