Hírek

Szociális kerékpárkölcsönző

2021. június 08., 14:22

A lakosság közreműködését kéri az önkormányzat egy úgynevezett szociális kerékpárkölcsönző megvalósításához. Ennek a szolgáltatásnak a lényege, hogy a rászorulók ideiglenesen - akár hosszabb távra - kapnak egy kerékpárt, amit később vissza kell adniuk. Folyamatosan várják az adományokat - gyermek és felnőtt kerékpárra is szükség van.

 

Szociális kerékpárkölcsönző

Egyre többen választják a kerékpáros közlekedést a városban: a környezetvédelmi szempontok mellett a könnyebb, gyorsabb haladást is lehetővé tevő eszköz megvásárlására azonban nincs minden családnak anyagi forrása. Emiatt találták ki a szociális jellegű kerékpárkölcsönzőt a városvezetők. Már gyűlnek az adomány-biciklik.

Szuhai Viktor - tanácsnok - Szombathely MJV Önkormányzata
“Adunk egy gyermek kerékpárt, és ugye a gyermek ezt nagyon hamar kinövi, tehát egy év, fél év alatt, és után újra szüksége van, ehhez megint adomány kell, megint be kell szerezni,  azt találtam ki, hogy csináljuk ezt úgy ,hogy ők nem örökbe kapják ezt a kerékpárt, hanem regisztráljuk, és amikor visszahozzák, mert kinövi a gyermek, akkor kapnak egy nagyobbat a készletből, és  így tulajdonképpen egy forgó készlet jön létre, és így szélesebb társadalmi réteget ki tudunk szolgálni ezzel.”

A tanácsnok szerint közel 50 kerékpárra van szükség a program elindításához. A rászorulók létszáma több, mint 700 fő. Folyamatosan várják a felajánlásokat.

Szuhai Viktor - tanácsnok - Szombathely MJV Önkormányzata
“A lakosság segítségét abban kérnénk, hogy amennyiben gyermekkerékpárjuk akad, akkor ezt a majd meghatározott helyen le fogják tudni adni, és mi eljuttatjuk majd a rászorulóknak. - Hány éves gyerekekre kell itt gondolni? - Igazából már a totyogósokra is, tehát a kis lábbal hajthatóktól kezdve, a felnőtt kerékpárig mindent, mindenre számítunk és mindent adományozunk is.”

A kerékpárok szervizelésében az Árkádiában található kerékpárszaküzlet segít. A felajánlott bicikliket is itt gyűjtik. A térítésmentes, szociális kerékpárkölcsönzés akkor indulhat el, ha  elegendő mennyiségű felajánlás gyűlik össze.