Hírek

Szombat reggelre graffitik borították az adventi vásár bódéit és a kihelyezett mobil wc-ket

2022. december 01., 18:56

A közterület-felügyelet gyorsan intézkedett, másnap reggelre letakarták, illetve letisztították a megrongált felületeket. Az ügyet jelenleg is vizsgálja a rendőrség.

Szombat reggelre graffitik borították az adventi vásár bódéit és a kihelyezett mobil wc-ket

Ismeretlenek összefirkálták az adventi vásár nyilvános wc-it és két bódéját pénteken éjszaka. (7:04) Arany és kék festékszórót használtak, aláírás jellegű, nagyméretű feliratokat fújtak a fa- és műanyag felületekre.

“Azt nézegettük, hogyan lehet lemosni.”

Az árusok csak másnap reggel vették észre a rongálást.

Sümegi Károly - árus
“Reggel jöttünk és meg volt a bódé hátulja firkálva, és rá egy pár órára jöttek és letarkarták, hogy ne látszódjon, tehát mi csak ennyit vettünk észre. Előző este, amikor elmentünk még tiszta volt, reggelre valaki összefirkálta.”

Az adventi bódékat az árusok bérlik, tulajdonosuk az önkormányzat, így a firkákat a város saját költségén távolíttatja majd el. A közterület-felügyelet hamar intézkedett, már szombat reggel a Fő térre érkeztek, és letakarták az összefestett felületeket. A rendőrség jelenleg büntetőeljárás keretében vizsgálja az ügyet. A felderítésben segíthetnek a térfigyelő kamerák, amelyek - az itt-ott hallható városi legendákkal ellentétben - egész nap működnek a Fő téren is.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság
“A Fő tér teljes területe le van fedve a térfigyelő kamerák által, és ezek a kamerák az idei évben lettek cserélve. Új típusú, PTZ, mozgatható, forgatható kamerákról van szó, függőlegesen 90 fokban, vízszintesen pedig 360 fokban fordítható. Ezeket a kamerákat a közterület felügyeleten a nap 24 órájában élő erővel figyeljük, adott esetben a rendőrséggel közös szolgálatteljesítéssel látja el ezt a feladatot a közterület-felügyelet.”

Szombathely sűrűn látogatott területeit térfigyelő kamerák pásztázzák, ezt a lakosság is tudja, ehhez képest viszonylag sok, 1100 esetben intézkedett a közterület-felügyelet idén a kamerákon keresztül észlelt ügyekkel kapcsolatosan.