Hírek

Szombathely 2007-2010 közötti gazdálkodását is vizsgálta az Állami Számvevőszék

2012. január 05., 21:05

A dokumentumot a január 18-i közgyűlésen is tárgyalják majd a képviselők. A jelentés megállapításai közé tartozik, többek között, hogy a vizsgált időszakban a város adósságállománya háromszorosára nőtt.

Szombathely 2007-2010 közötti gazdálkodását is vizsgálta az Állami Számvevőszék

Kiderül a vizsgálatból, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkentek a városhoz érkező, központi költségvetési források, amit nem tudtak ellensúlyozni a saját bevételek. Az önkormányzat már 2010-ben intézkedési tervet készített a pénzügyi egyensúly helyreállítására.  Ennek első évét sikeresen teljesítették.

Az Állami Számvevőszék honlapján olvasható a Szombathely gazdálkodásával kapcsolatban, 2011 tavaszán végzett ellenőrzésről készített jelentés. A szakértői anyagból kiderül, hogy a város adósságállománya a 2006 év végi 5.5milliárd forintról 2010-re 16 milliárd forintra emelkedett. Nemcsak a likviditási problémák kezelése, hanem a fejlesztési kiadások finanszrozása miatt is szükség volt hitelre, derült ki a jelentésből. Csökkentek a központi költségvetésből érkező források, ahogy például az illeték vagy szja bevétel is. Ezt nem tudta ellensúlyozni a helyi adókból származó bevételek emelkedése. A közgyűlés is többször foglalkozott a város pénzügyi helyzetével. 2010. novemberében egy részletes beszámolót is megismerhettek ezzel kapcsolatban a képviselők. A város pénzügyi egyensúlyának megteremtése érdekében 3 éves tervet dolgozott ki az önkormányzat.  Kiemelt cél a helyi gazdaság fejlesztése. Ennek már vannak érezhető eredményei.

Molnár Miklós, alpolgármester
Ha növekszik az árbevételük, jaul a teljesítménye a gazdaságnak, akkor növekszik az iparűzési adóbevételünk. Egy adat. 2008-ban volt korábban  legmagasabb iparűzési adóbevételünk. 2009-2010-ben 500 millió-500 millió forinttal maradt el a 2008-astól, de 2011-ben már meghaladta a 2008-ast.

Szombathely, más városokkal összehasonlításban, a 2010-es adatokat összesítve, a legrosszabb helyzetben lévő városok közé tartozott. Az Állami Számvevőszék jelentését a januári közgyűlésen tárgyalják a képviselők. Ekkor ismerhetik meg azt az intézkedési tervet is, ami alapján a 2012-es költségvetés készül.