Hírek

Szombathely visszavár

2011. május 09., 14:06
Ismét nagy volt az érdeklődés a Szombathely visszavár programon, ahová olyan fiatalokat vártak, akik felsőfokú tanulmányaikat végzik. A városvezetés tavaly ősszel kezdett tárgyalásokat a megyeszékhelyen működő nagyvállalatokkal arról, miként csábítsák vissza a máshol tanuló szombathelyi fiatalokat a következő években tervezett létszámbővítéshez.
Szombathely visszavár

Egy város fejlődése értelmiség nélkül nem működik.
Ezért hívták össze a Szombathely visszavár fórumot, hogy egymásra találjon a kvalifikált munkaerő és a helyi gazdaság. A város legnagyobb munkáltatói közé tartozó multinacionális cégek: a BPW, a Delphi, az Epcos, a Jabil és az LUK mutatkozott be a főként műszaki felsőfokú tanulmányokat folytató fiataloknak.

Varga Dávid
"A Pannon Egyetemen tanulok, és azért jöttem el a rendezvényre, hogy tudjak tájékozódni a jövőbeni lehetőségeimről itthon."

Dr. Puskás Tivadar - polgármester, Szombathely
"A fiatalokat szeretnénk visszahozni Szombathelyre, a fiatalok másik részét pedig szeretnénk itt tartani Szombathelyen. Ezért az összefogás, ezért ez a program."

A Szombathely visszavár programban a várossal együttműködő 5 cég a következő 2-3 évben olyan fejlesztéseket tervez, amihez összesen 2500 fős létszámbővítésre lesz szükség.

Dombi Márton - személyzeti vezető, Epcos Kft.
"Az elkövetkező 3 évben mi durván 100-150 olyan munkaerőt veszünk fel, akinek minimum középfokú, de inkább felsőfokú végzettsége van. Alapvetően főiskolára, egyetemre gondolunk. Főleg a fejlesztés fog bővülni, de a gyártási- és folyamattechnológia úgyszintén."

Molnár Miklós - alpolgármester, Szombathely
"Csak önmagunkra számíthatunk, a helyi gazdaságra, annak fejlesztésére. Nyilván egy város pénzügyi helyzetté lehet javítani a költségek csökkentésével, csak a nem megy a végtelenségig. Van egy másik út: a bevételeket kell növelni. Ez meg csak a gazdaság fejlődésén keresztül megy."

A cégek nem csak az álláslehetőségeikről tájékoztatták a fiatalokat, hanem a szakmai gyakorlatokról, a megpályázható ösztöndíjakról is.
 
Varga Richárd Attila
"Én mechatronikai mérnöknek tanulok a Műszaki Tudományegyetemen. Első éves hallgató vagyok. Az érdekelne, hogy Szombathelyen milyen elhelyezkedési lehetőségek lesznek később. Mivel ez egy 3-4-5 éves terv, amiről beszélt a polgármester úr, és esetleg szakmai gyakorlatra el lehetne-e helyezkedni Szombathelyen."

A fórumon az is elhangzott, hogy Győrben és Szentgotthárdon nagyszabású autóipari fejlesztések indulnak, ahova szintén várják a kvalifikált munkaerőt. A Szombathely visszavár program célja, hogy a szombathelyi fiatalok tanulmányaik elvégzése után itt a vasi megyeszékhelyen találják meg számításukat.